Projek kereta nasional ketiga diteruskan di bawah kerajaan baharu

oleh Mohamad Hanif|
Kerajaan akan meneruskan projek kereta nasional ketiga meskipun berlaku perubahan kepimpinan negara pada Mac lalu, kata Menteri Kanan, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) turut meminta Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) dan Daihatsu untuk memberi taklimat serta membentangkan kertas kerja kepada kerajaan mengenai kaedah kedua syarikat automotif itu dapat membantu membangunkan projek kereta nasional ketiga.

"Ini adalah demi keperluan untuk mengembangkan sektor automotif negara. Saya juga mencadangkan kepada pengurusan (DreamEDGE) untuk memberikan taklimat mengenai kemajuan kereta nasional ketiga.

"Ini kerana kita sudah mengenal pasti platform dan pelaksanaannya. Perkara ini perlu diperjelaskan," katanya selepas majlis memorandum persefahaman (MoU) antara Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) dengan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd, Perodua Suppliers Association (P2SA) dan Perodua Dealers Association (PDA).

Mohamed Azmin turut menyatakan Dasar Automotif Nasional 2020 (NAP2020) diteruskan kerana ia adalah agenda dan rangka kerja untuk industri automotif masa hadapan.

 


Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PERODUA, Datuk Zainal Abidin Ahmad, berkata cadangan Menteri Kanan itu akan disempurnakan oleh pihaknya secepat mungkin.

Beliau berkata, cadangan kertas kerja itu juga tidak semestinya merangkumi projek kereta nasional baru sahaja tetapi membabitkan ekosistem industri secara keseluruhan.

"Kita akan bentangkan kepada kerajaan bagaimana PERODUA dapat membantu ekosistem automotif tempatan, bukan saja tertumpu kepada kereta nasional ketiga.

"Ia merangkumi ekosistem dari tenaga kerja hinggalah teknologi serta vendor," katanya.

Sumber: Berita Harian
Sumber gambar: Theophilus Chin

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Memetik laporan daripada MalayMail, dana yang diperuntukkan tersebut pada mulanya disediakan untuk…
Berita Domestik
Turut disediakan lubang intipan sebesar sebuah peranti pintar bagi memberikan peluang kepada…
Berita Domestik
Menurut analisa yang dikeluarkan oleh Affin Hwang Investment Bank Bhd berkata, DreamEdge selaku…