Projek Kereta Cepat Indonesia hubungkan Jakarta-Bandung 45 minit sahaja!

oleh Mohamad Hanif|
Tatkala kita masih lagi mempertikaikan pembatalan projek kereta api laju (MyHSR) yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura, negara jiran kita Indonesia nampaknya bakal menikmati perkhidmatan keretapi laju yang pertama di Asia Tenggara.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Difahamkan, Projek Kereta Cepat Indonesia (KCID) yang sedang dalam fasa pembangunan ini bakal memiliki landasan sepanjang 142.3 kilometer yang membolehkan kelajuan perjalanan sehingga 350 km/j!


Ini bermakna, Projek KCID ini mampu menghubungkan bandar Jakarta dan Bandung dalam masa hanya 45 minit sahaja, berbanding tiga jam jika menggunakan perkhidmatan kereta api biasa.

 


Indonesia menggunakan model kereta api peluru CR400AF yang diperoleh daripada CRRC di mana ia mampu bergerak dalam kelajuan maksimum 400 km/j disebabkan penggunaan jarak lebar landasan (track gauge) 1,435 mm.

Secara perbandingan, tren ETS yang dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu menggunakan jarak lebar landasan 1,000 mm dan berupaya bergerak sepantas 140 km/j, menjadikannya salah satu tren terpantas di dalam kelas metre gauge.

 


Kereta api CR400AF ini terdiri daripada lapan gerabak sepanjang 209 meter dan berupaya untuk membawa sehingga 556 orang penumpang pada satu-satu masa, selain kemudahan seperti tempat duduk VIP dan kelas pertama, ruang makan, tandas, dan paling penting ia mesra OKU.

Projek Kereta Cepat Jakarta-Bandung ini dijangka siap menjelang tahun 2022.

Sumber: Twitter Kereta Cepat ID

Berita Berkenaan

Berita Global
Jaringan rel terbaharu itu direka untuk keretapi berkelajuan sehingga 350 km/j dengan jumlah jarak…
Berita Global
Pemandu pengangkutan awam yang berumur 36 tahun itu pergi ke tandas selama kira-kira tiga minit…
Berita Domestik
Menurut Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, negara tersebut…