Program Kemahiran Memandu dari Ford untuk penyediaan pemanduan serta latihan untuk kekal selamat

oleh SALINA JALIL|
Ford dan pengedar tempatan, Sime Darby Auto Connexion (SDAC), baru-baru ini telah menawarkan latihan pemanduan keselamatan dan kesedaran keselamatan jalan raya kepada rakan kongsi korporat dan orang ramai menerusi Driving Skills for Life (DSFL) atau Kemahiran Memandu Untuk Kehidupan (DSFL) program.

Peserta yang mengambil bahagian adalah pemandu berlesen yang terdiri daripada pekerja dari AIG Insurance serta ahli-ahli masyarakat umum turut mengambil bahagian dalam dua sesi latihan separuh hari di Taman Ekspo Agro Malaysia (Serdang) (MAEPS) hujung minggu lalu.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

Bengkel DSFL disediakan secara percuma dan menangani pelbagai risiko pemandu, seperti menangani senario yang tidak dijangka, pemanduan yang terganggu disebabkan oleh penggunaan telefon bimbit, pengiktirafan bahaya, pengurusan kelajuan dan kepentingan memastikan kerusi kanak-kanak dipasangkan dengan selamat.

 

ford driving skill programme 1

 

Pengarah Urusan, Sime Darby Auto Connexion, Syed Ahmad Muzri Syed Faiz dalam ucapan beliau telah berkata bahawa kemahiran mengemudi bagi memastikan tahap keselamatan dapat dipraktikkan adalah menyediakan alat dan sumber yang diperlukan untuk memandu yang selamat. Kami berbangga dapat meningkatkan kesedaran tentang keselamatan jalan raya dan membantu mengurangkan bilangan kemalangan kenderaan, menjadikan jalan raya lebih selamat untuk semua orang, kata beliau lagi.

Sesi DSFL bermula di dalam bilik darjah, dengan peserta mempelajari pelbagai topik dari kawalan stereng, untuk pengurusan kelajuan / ruang, kesedaran gangguan dan petua penjimatan bahan api. Peserta kemudian bergerak ke luar untuk sesi pemanduan untuk menerapkan pembelajaran.

Penekanan pada situasi bahaya semasa memandu di bawah pengaruh alkohol atau ubat juga dimasukkan sebagai sebahagian daripada program. Ini termasuk peserta yang memakai kacamata direka khas yang membantu mensimulasikan pengalaman memandu semasa pergerakan, koordinasi dan kewaspadaan terjejas.

 

ford driving skill programme 2

 

Salah seorang peserta telah menyatakan bahawa beliau telah mempelajari ilmu kemahiran pengendalian kenderaan dengan lebih baik apabila menghadiri program ini. 

DSFL adalah program tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang terkemuka di dunia Ford. Di Asia, Ford DSFL kini berada pada tahun kesepuluh yang telah berjaya mengajar pemandu berlesen dari semua peringkat umur, secara percuma. Lebih daripada 85,000 pemandu telah menyertai enam negara di rantau ASEAN, termasuk Thailand, Filipina, Vietnam, Indonesia, Malaysia dan Myanmar.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Pengenalan ini sekaligus menjadikan ia Raptor merah yang pertama diperkenalkan di dalam pasaran.…
Berita Domestik
  Apa yang tidak dimaklumkan adalah bahawa harga untuk barisan model tahun 2021 Ranger telah…
Berita Domestik
Selain itu, dua Pelan Waranti Lanjutan2 (Extended Warranty Plan) untuk pemilik Ford Ranger sedia…