Program Elit Junior Toyota Tour lahirkan bakat pemain golf profesional tempatan

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Kejohanan Toyota Tour yang sedang berlangsung bukan sahaja menghidupkan semula senario golf profesional tempatan, ia juga bertujuan untuk memacu pertumbuhan pembangunan akar umbi pemain golf negara melalui Program Elit Junior.

BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

Program unik itu juga akan menawarkan 12 bakat terpilih dengan pelbagai kemudahan dan kelengkapan bagi melancarkan laluan sebagai seorang pemain golf profesional.

12 orang terpilih itu akan berlatih secara intensif selama lapan minggu sebelum seorang pemain golf terpilih mendapat peluang untuk beraksi di musim final Toyota Championship (ADT) pada November.

2

 

Pengarah Program Jelajah Toyota untuk Program Elit Junior, Chris Marrs berkata, “Untuk program ini kami ingin mengajar mereka tentang golf profesional, ini adalah sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

“Untuk merasai pengalaman yang dilalui oleh pemain golf profesional, pemain junior ini akan dibawa melalui kursus holistik yang merangkumi latihan simulasi prestasi, teknikal dan kejohanan.

“Kami mahu mendidik mereka tentang cara menjadi pemain golf yang lebih baik dengan strategi, pemikiran dan pendekatan yang lebih baik. Itulah tumpuan utama kami.”

3

 

Dengan pengalaman lebih dua dekad mengetuai program pembangunan remaja, jurulatih berpengalaman yang berasal daripada Afrika Selatan itu telah diberi tanggungjawab untuk mencungkil bakat remaja terbaik di Malaysia.

Menurut Marss, calon bagi peserta program tersebut terdiri dari pemain berusia antara 14 hingga 18 tahun telah dipilih melalui senarai teliti yang disediakan oleh Persatuan Golf Malaysia.

Membimbing pemain baru ini ke laluan profesional adalah perjalanan menyeluruh yang sedang giat dijalankan, di mana latihan telah dibahagikan kepada dua bahagian.

 

4

 

Mars berkata, “Yang pertama ialah bahagian teknikal di mana kami mengajar mereka tentang pembentukan pukulan, kawalan trajektori dan laluan hayunan.”

“Kami juga memberi tumpuan kepada permainan pendek mereka, mengajar mereka bagaimana untuk menyerang dan mengawal bola dengan lebih baik,”

Simulasi kejohanan dan berlatih di bawah tekanan juga merupakan sebahagian daripada pembelajaran, di mana pemain diletakkan dalam situasi yang paling sukar yang mungkin mereka dihadapi.

 

5

 

Bagi Toyota, ia adalah satu peluang untuk mencipta sejarah di mana pemain tempatan yang dilahirkan melalui program ini diberi peluang untuk bertanding bersama pemain Profesional di peringkat tertinggi Toyota Tour yang sedang berlangsung.

Ini dapat dibuktikan dalam masa yang singkat, di mana dalam tempoh tiga minggu pertama, beberapa pemain telahpun menjuarai dalam jelajah junior yang mereka sertai, manakala yang lain telah membawa pulang tempat sebagai naib juara.

Marrs juga berkongsi beberapa kualiti yang dia cari dalam pemain golf remaja dari sekarang hingga akhir musim pada bulan November.

 

7

 

“Ambil Wan Hasnul Daniel sebagai contoh. Dia mempunyai potensi dan watak yang besar. Adif Haikal mempunyai binaan yang kuat, dan dengan itu datang hayunan yang kuat. Seorang lagi ialah Sohniya Chandra Mohan yang mempunyai pakej lengkap."

“Dia mempunyai permainan yang bagus, fokus, keazaman dan disiplin yang tinggi. Itulah impian setiap penaja. Ini adalah antara kualiti yang kami ingin tanam dalam setiap pemain golf masa kini.” jelas Marss.

Presiden UMW Toyota Motor Sdn Bhd, Datuk Ravindran K menjelaskan bahawa misi Toyota adalah untuk membantu mengembangkan generasi pemain golf akan datang di Malaysia.

 

6

 

“Kami amat percaya bahawa Malaysia mempunyai belia yang sangat pintar, berbakat dan kami mahu memperkasakan mereka untuk mencapai matlamat mereka."

"Kami berbangga dapat menyokong dan mempercepatkan generasi akan datang juara golf Malaysia sebagai sebahagian daripada Jelajah Toyota,” katanya.