Polis siasat kesalahan memandu lebih had laju dari sistem infotainmen kereta

oleh Firdaus Razani|
Polis Singapura baru-baru ini menggunakan sistem infotainmen kereta seorang wanita untuk mengekstrak data, yang kemudian mereka gunakan untuk menangkapnya kerana memandu laju.

Wanita tersebut dipenjarakan selama lima hari, dan hilang kelayakan memandu selama dua tahun.

Keupayaan forensik kenderaan baharu polis telah didedahkan pada Seminar Pelan Kerja Polis 2024 pada 24 Mei di Singapore University of Technology and Design di Upper Changi Road.

Polis berkata mereka sedang bersedia untuk melancarkannya sepenuhnya pada 2024.

Insiden yang melibatkan pemandu laju itu berlaku pada 2022.

Perintah Jenayah Siber polis menerima permintaan daripada Polis Trafik pada akhir 2022 untuk mengekstrak data daripada sistem infotainmen kenderaannya, untuk menyiasat kemungkinan kesalahan memandu laju.

Pegawai menggunakan alat itu untuk mengekstrak set data termasuk log panggilan, mesej dan data lain.

Polis berkata, data itu mengesahkan identiti wanita itu, dan dia telah didakwa berdasarkan bukti yang dikumpul. Dia telah disabitkan pada Januari 2023.

Mereka enggan mendedahkan butiran lanjut, termasuk jenama dan model kereta itu.

Polis menambah bahawa mereka sedang membangunkan keupayaan mereka untuk mengekstrak data daripada port diagnostik on-board (OBD) kenderaan.

Bukti konsep ini ditunjukkan pada seminar, menunjukkan bagaimana data telemetri boleh diekstrak melalui pelabuhan untuk menentukan lokasi kereta, brek dan corak pecutan.

Data yang diekstrak kemudiannya boleh digunakan untuk membina semula pemaparan video tempat kejadian untuk membantu penyiasat.

Menjawab pertanyaan daripada The Straits Times, seorang jurucakap polis berkata forensik kenderaan seperti itu juga boleh digunakan dengan kenderaan lain.

Ini termasuk motosikal, asalkan sistem kenderaan boleh dibaca atau dianalisis atau serasi dengan sistem yang akan digunakan polis.

 

Baca laporan lanjut di StraitsTimes