Polis pecahkan cermin tingkap kereta demi menyelamatkan 'bayi'

oleh SALINA JALIL|
London : Tindakan dua anggota polis yang memecah cermin tingkap kereta milik seorang wanita kerana menyangka dia meninggalkan bayi tanpa pengawasan akhirnya sia-sia kerana ‘bayi’ itu sebenarnya adalah sebuah anak patung, lapor akhbar Daily Star semalam.


Amy McQuillen, 36, ketika kejadian sedang membeli-belah bersama anak perempuannya, Darci McQuillen, 10, apabila polis menerima laporan yang menyatakan bahawa terdapat seorang ‘bayi’ ditinggalkan di dalam kereta miliknya.

 

Sebelum meninggalkan kereta, Darci bertindak mengikat anak patungnya, Elliot pada kerusi kereta sorong bayi.

 

Sekembalinya mereka kira-kira 15 minit kemudian, Amy ‘disambut’ dua pegawai polis yang berdiri di sebelah kereta jenama Nissan Qashqai miliknya dalam keadaan cermin pecah.

 

Situasi bertambah serius apabila salah seorang pegawai polis cuba menahannya dengan menggari tangannya, lapor laman berita Teeside Live.

 

Polis memberitahu Amy bahawa mereka akan membayar ganti rugi kerosakan pada tingkap tersebut, namun dia ditahan kerana meninggalkan bayi tanpa pengawasan.

 

“Mereka menggari tangan kanan saya. Saya memberitahu mereka bahawa ia merupakan anak patung, lalu mereka membuka gari tersebut.

 

“Saya tidak tahu sama ada ingin menangis atau ketawa. Namun, saya juga mungkin bertindak sedemikian jika berada di tempat mereka kerana patung itu berada di kerusi bayi. Mereka memohon maaf selepas itu,’’ jelasnya.

 

 

 

– AGENSI 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, kejadian itu berlaku pada…
Berita Domestik
Jumlah kematian itu adalah yang tertinggi selama Ops Selamat 18 yang yang dilancarkan pada 29 April…
Berita Global
Warga tempatan mungkin sudah terbiasa dengan pemandangan tersebut, namun tidak bagi pihak polis.…