PLUS mahu kad debit/kredit digunakan di plaza tol

oleh HEZERI SAMSURI|
Operator lebuhraya terbesar negara, PLUS sedang dalam proses untuk meningkatkan infrastruktur plaza tol kendaliannya di seluruh negara agar mampu menawarkan pilihan mod pembayaran selain dari sistem Touch n Go (kad TnG dan RFID TnG).

Menurut Pengarah Urusan Plus, Datuk Azman Ismail, bila siap kelak, semua pengguna turut boleh membuat pembayaran terbuka menggunakan kad kredit atau kad debit.

Azman menerangkan perancangan PLUS itu kepada Berita Harian bulan lalu dan menambah lebih banyak pilihan mod pembayaran mampu mengurangkan kesesakan akibat masalah pada sistem tunggal Touch N Go sekarang.

"Salah satu punca utama ialah baki kad TnG yang kurang dan menyebabkan palang tidak terangkat," ujarnya.

"Satu lagi masalah ialah pengguna seringkali terlupa untuk menambah nilai kad TnG kerana kad tersebut ditinggalkan di dalam kereta, bukannya di dalam dompet," tambah Azman.

Walaupun PLUS menjadi operator terbesar lebuhraya di dalam negara, sistem pembayaran tunggal yang digunakan di semua plaza tol sekarang dimiliki oleh syarikat Touch N Go Berhad.

Baru-baru ini, perkhidmatan kad bayar TnG itu dikecam hebat oleh pengguna media sosial kerana monopoli yang dinikmati oleh syarikat tersebut.

TnG juga dikecam kerana kad tersebut mempunyai jangkahayat dan ramai pengguna yang mengadu kerana baki di dalam kad lama tidak dapat ditukarkan kepada wang tunai. 

Walaupun TnG akhirnya tampil menerangkan pertukaran baki kepada wang tunai akan melumpuhkan sistem komputer mereka, ramai pengguna nampaknya mahukan pilihan sistem pembayaran yang lain.


 

Berita Berkenaan

Informasi
  Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pewartaan pengurangan had laju…
Berita Domestik
Antara langkah dan strategi yang disediakan PLUS merangkumi aspek keselamatan lebuh raya,…
Berita Domestik
  Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan petang ini, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Projek…