Platform EV Neue Klasse BMW mampu tampung kuasa sehingga 1,341 hp!

oleh Mohamad Hanif|
Platform baharu kenderaan elektrik BMW yang dinamakan sebagai Neue Klasse bakal menjadi asas kepada beberapa buah model yang bakal dilancarkan kelak.

Dalam satu temubual bersama BMW Blog, ketua unit kejuruteraan, penyelidikan dan pembangunan BMW Frank Weber mendedahkan serba sedikit keupayaan yang bakal ditunjukkan oleh pelantar baharu itu.

Menurutnya, model pertama yang akan lahir merupakan sebuah sedan elektrik dengan saiz menyamai model 3 Series.

Platform ini juga sangat fleksibel dan boleh digunakan bukan sahaja untuk membangunkan sedan, malah bentuk badan yang lain termasuklah crossover dan hypercar, menggunakan tetapan motor elektrik tunggal, dua motor sehingga empat motor elektrik pada satu-satu masa.
 

m


"Apa yang anda boleh jangkakan daripada senibina Neue Klasse ini bukan sahaja tahap fleksibiliti dalam bateri voltan tinggi. Anda boleh mempunyai senibina berkecekapan tinggi dengan motor elektrik tunggal, senibina motor elektrik berkembar, dan platform ini juga boleh menampung senibina empat motor elektrik dengan kuasa satu megawatt (1,341 hp).

Dalam satu laporan pada awal tahun lalu, BMW dikatakan bekerjasama dengan McLaren Automotive untuk membangunkan sebuah supercar berkuasa elektrik dan crossover elektrik berprestasi tinggi.

Terdapat spekulasi di mana supercar itu akan ditampalkan jenama McLaren dengan konfigurasi empat motor elektrik dan kuasa setinggi 1,088 hp.

Sementara BMW pula mungkin sekali akan melancarkan model crossover yang akan menggantikan model 8-series Gran Coupe dengan empat tempat duduk, serta elemen sebuah SUV.

Sumber: BMW Blog

Berita Berkenaan

Berita Global
Rahsia pengganti model itu mula dihidu majalah motosikal tersohor Britain, MCN bila laman web BMW…
Berita Global
Ini merupakan kenderaan berprestasi tinggi pertama daripada M yang menampilkan trenkuasa…
Berita Global
Era baharu dalam sejarah BMW itu bakal dibuka pada tahun 2025 menerusi ketibaan platform baharu…