Petronas Primax 95 dengan Pro-Drive kini dengan gred Euro 4M

oleh SALINA JALIL|
Semua stesen minyak Petronas di seluruh negara kini membekalkan bahan api RON 95 gred Euro 4M iaitu lebih awal dari tarikh yang diwartakan kerajaan pada 1 Jan, 2020.


Menurut kenyataan Petronas Dagangan Bhd (PDB) hari ini, spesifikasi bahan api baharu itu hanya mengandungi 50 bahagian bagi setiap sejuta sulfur yang juga 10 kali lebih rendah daripada standard Euro 2M bagi petrol RON 95.

 

Malah, kandungan bahan benzena turut dikurangkan sebanyak 30 peratus kepada 3.5 peratus manakala tekanan wap juga rendah sebanyak 7.0 peratus kepada 65 kilopascal, sekali gus menjadikan bahan api itu bersih untuk enjin serta alam sekitar.Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir berkata langkah peningkatan bahan api RON 95 kepada standard Euro 4M di semua stesen minyak Petronas telah dilaksanakan sejak awal Disember ini.

primax

 

"Menerusi langkah ini, pelanggan kami tidak hanya menikmati pemanduan lebih lancar dan responsif, tetapi turut (menggunakan) bahan api lebih bersih yang sesuai dengan kenderaan moden hari ini bagi mengurangkan pencemaran udara. Ini turut memberi manfaat dari segi kesihatan dan iklim."Oleh itu, Petronas Primax 95 dengan Pro-Drive ini adalah bagus untuk enjin serta alam sekitar," katanya.Maklumat lanjut mengenai Petronas Primax dengan Pro-Drive yang menepati pematuhan Euro 4M boleh diperolehi menerusi www.mymesra.com.my.

 

Berita Berkenaan

Informasi
  Azfar berkata, "Saya tidak pernah memenangi sesuatu yang begitu hebat dan saya tidak dapat…
Berita Domestik
  Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Azrul Osman Rani berkata syarikat itu komited untuk…
Informasi
  Lokasi aktiviti penyelidikan dan pembangunan untuk menghasilkan teknologi Primax 97 dengan Pro-…