Petronas Primax 95 dengan Pro-Drive kini dengan gred Euro 4M

oleh SALINA JALIL|
Semua stesen minyak Petronas di seluruh negara kini membekalkan bahan api RON 95 gred Euro 4M iaitu lebih awal dari tarikh yang diwartakan kerajaan pada 1 Jan, 2020.


Menurut kenyataan Petronas Dagangan Bhd (PDB) hari ini, spesifikasi bahan api baharu itu hanya mengandungi 50 bahagian bagi setiap sejuta sulfur yang juga 10 kali lebih rendah daripada standard Euro 2M bagi petrol RON 95.
Modenas

 

Malah, kandungan bahan benzena turut dikurangkan sebanyak 30 peratus kepada 3.5 peratus manakala tekanan wap juga rendah sebanyak 7.0 peratus kepada 65 kilopascal, sekali gus menjadikan bahan api itu bersih untuk enjin serta alam sekitar.Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir berkata langkah peningkatan bahan api RON 95 kepada standard Euro 4M di semua stesen minyak Petronas telah dilaksanakan sejak awal Disember ini.

primax

 

"Menerusi langkah ini, pelanggan kami tidak hanya menikmati pemanduan lebih lancar dan responsif, tetapi turut (menggunakan) bahan api lebih bersih yang sesuai dengan kenderaan moden hari ini bagi mengurangkan pencemaran udara. Ini turut memberi manfaat dari segi kesihatan dan iklim."Oleh itu, Petronas Primax 95 dengan Pro-Drive ini adalah bagus untuk enjin serta alam sekitar," katanya.Maklumat lanjut mengenai Petronas Primax dengan Pro-Drive yang menepati pematuhan Euro 4M boleh diperolehi menerusi www.mymesra.com.my.

 

Add new comment

Berita Berkenaan

Informasi
  Setiap minggu mulai 15 Ogos hingga 15 Okt, 2020,10 pemenang hadiah pertama berpeluang memenangi…
Informasi
"Mereka menerima barang keperluan makanan seperti beras, minyak masak, barang dalam tin, ketupat…
Informasi
  "Petronas juga ingin menjelaskan bahawa terdapat penangguhan sementara projek di beberapa tapak …