Perhimpunan pemilik-pemilik Mazda MX-5 (Miata) dari serata dunia di Jepun

oleh SALINA JALIL|
Tahun ini genap 30 tahun sebuah model ikonik Roadster kecil dari kelahiran negara matahari terbit dilahirkan. Sempena ulang tahun tiga dekad Mazda MX-5 atau lebih dikenali dengan nama Miata ini berada di pasaran di serata dunia, satu perjumpaan yang diberikan nama "Roadster 30th Anniversary Meeting" telah diadakan di Miyoshi, Jepun pada 13 Oktober 2019.

 

Apa yang menarik adalah jumlah keseluruhan Mazda Miata yang terkumpul adalah sebanyak 2300 dan di antaranya enam pemilik Mazda Miata dari Malaysia telah menghadiri dan meraikan ulangtahun tersebut.

 

Selain dari Malaysia, pemilik-pemilik dari pelbagai negara turut hadir. Dari Filipina, lebih dari 100 pemilik turut mengambil bahagian selain dari Amerika Syarikat, Kanada, Australia, China, Hong Kong dan lain-lain.

 

Sebagai sebuah roadster paling popular dalam sejarah dengan lebih sejuta unit terjual di peringkat global, MX-5 telah menjadi simbol penghasilan kereta dan usaha menawarkan keseronokan pemandu kepada pelanggan Mazda. 

 

 

Desmond Chong dari KL Auto, rakan Careta yang turut hadir ke sana dan telah berkongsi gambar-gambar dan video yang disertakan di sini.

 

 

 

 

 

pic 1

 

 

miata 2

 

 

miata 3

 

 

 

miata 4

 

 

miata 5

 

 

miata 6

 

miata 6

 

 

 

 

miata 7

 

 

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Global
Mazda-Go 1931  Pada tahun 1959, Mazda K360 yang mempunyai bumbung diperkenalkan sebagai pengganti…
Berita Global
Menurut ketua unit R&D Mercedes Markus Schafer berkata, Mercedes tidak akan mengambil jalan…
Berita Global
Crossover yang dibina khusus berdasarkan spesifikasi pasaran Eropah itu dibina di kilang nombor…