Penghantaran Perodua Aruz kini seawal 1 bulan untuk SUV paling popular di Malaysia

oleh SALINA JALIL|
Jika sebelum ini tempoh menunggu penghantaran untuk Perodua adalah di antara 2 atau 2.5 bulan tetapi kini Perodua telah berjaya mengurangkan masa menunggu untuk SUV paling popular di Malaysia, Aruz iaitu di antara 1 atau 1.5 bulan bergantung kepada varian yang dibeli berikutan peningkatan dari segi pengeluaran.
KTM aspiRC MREC Banner Campaign October 2023
HONDA CITY MREC Banner Campaign November 2023

 

Disebabkan oleh peningkatan pengeluaran, Perodua menganggarkan pencapaian jualan Januari hingga Julai mencapai 140,900 unit untuk semua model, yang mana setanding dengan 140,900 unit dari tempoh yang sama tahun lepas. Angka jualan Aruz adalah 17,989 unit di antara Januari dan Julai tahun ini.

 

"Dari sudut perbandingan, bulan Jun, Julai dan Ogos tahun lalu menyaksikan "cuti cukai" yang terhasil daripada keputusan penghapusan Cukai Barang dan Perkhidmatan atau GST oleh kerajaan."

 

"Meskipun begitu, kami sangat beruntung kerana prestasi kami jauh lebih baik jika dibandingkan dengan kesan semasa "cuti cukai",” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato' Zainal Abidin Ahmad.


 

 

Mengenai Aruz, Dato' Zainal berkata Perodua dapat memperbaiki proses pengeluarannya dan hasilnya tempoh penghantaran SUV tersebut bertambah baik.

 

"Kami akan terus menumpukan kepada kualiti dan penghantaran seperti mana keutamaan kami kepada pelanggan yang dihargai. Kami mengucapkan terima kasih di atas sokongan berterusan yang diberikan sehingga Aruz menjadi SUV yang paling popular di Malaysia - ini menjadi peristiwa penting buat kami," katanya.

 

Beliau berkata Perodua akan mengekalkan sasaran jualannya sebanyak 235,000 unit menjelang akhir tahun ini, peningkatan sebanyak 3.4 peratus daripada 227,234 unit yang dijual pada 2018.

 

aruz

 

Pada 17 Julai, Perodua telah mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan sasaran jualannya kepada 235,000 unit untuk 2019, peningkatan 4,000 daripada sasarannya 231,000 yang diumumkan pada Januari lalu. Peningkatan sasaran jualan ini adalah untuk memenuhi permintaan yang tinggi untuk semua model semasanya.

 

Jumlah sasaran pengeluaran untuk 2019 telah ditingkatkan kepada 249,000 unit, penambahan 2.9 peratus daripada sasaran sebelumnya iaitu sebanyak 242,000 unit.

 

Kedua-dua loji pembuatan beroperasi pada kapasiti 97 peratus, yang mana Perodua mencatat  kestabilan operasi pada tahap optimum; dan memberi peningkatan daripada angka tahun lepas sebanyak 96.2 peratus bagi PMSB dan 94.6 peratus bagi PGMSB, sementara kecacatan per unit (DPU) di kedua-dua loji telah mencatatkan penurunan yang stabil.

 

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
"Kami bekerjasama dengan kerajaan dan rakan kongsi yang lain. Kami juga telah dilantik dalam pelan…
Berita Domestik
MoC yang berkuatkuasa dari tahun 2024 hingga 2026 itu dibuat berlandaskan komitmen untuk memajukan…
Berita Domestik
Langkah tersebut didorong oleh bekalan komponen yang bertambah baik daripada vendor automotif serta…