Pengeluar kereta bayar pampasan isu Takata

oleh |
Modenas

Reuters melaporkan bahawa empat daripada pembuat kereta terbesar di dunia telah bersetuju untuk penyelesaian bernilai jutaan dolar berikutan tuntutan pelanggan menuntut pampasan berikutan penarikan balik berkaitan beg udara Takata rosak.

Perjanjian penyelesaian adalah bernilai USD$553 juta (497 juta Euro) dan meliputi tuntutan kira-kira 16 juta pemilik kenderaan yang telah menyaman pembuat kereta Toyota, BMW, Mazda dan Subaru sebagai pampasan. Tindakan undang-undang terhadap Honda, Ford dan Nissan tidak dilindungi oleh perjanjian ini.

Toyota menanggung kos penyelesaian sebanyak USD $278.500 juta, diikuti oleh BMW dengan USD$131 juta, Mazda USD $76 juta dan Subaru sebanyak USD$68 juta.

Dalam satu kenyataan bersama, empat syarikat berkata mereka telah bersetuju dengan perjanjian itu "memandangkan saiz, skop dan tahap kesukaran panggil-balik Takata," dan menambah bahawa perjanjian itu tidak bermakna mereka mengakui kesalahan atau liabiliti.

Takata mula membekalkan beg udara pada tahun 2008 dan sekitar 100 juta pengembung beg udara digunakan dalam kenderaan yang dibuat oleh 19 pembuat kereta. Pengembung Takata boleh meletup dengan kuasa berlebihan dan melepaskan serpihan logam di dalam kereta dan trak, dan dikenalpasti menyebabkan sekurang-kurangnya 16 kematian dan lebih 180 kecederaan di seluruh dunia.

Majoriti udara kematian berkaitan beg dan kecederaan telah berlaku di Amerika Syarikat. Oleh itu, Takata bersetuju pada bulan Januari lepas untuk mengaku bersalah kepada tuduhan salah laku jenayah di negara itu dan membayar USD$1 bilion untuk menyelesaikan penyiasatan persekutuan dalam kes tersebut.

Sejak itu, pembuat kereta telah memanggil semula 46 juta  pengembung beg udara Takata yang dipasang ddalam 29 juta kenderaan Amerika. Menjelang 2019, sehingga 69 juta pengepam di dalam 42 juta kenderaan Amerika dijadualkan akan diganti.

Penyelesaian ini juga merangkumi program untuk menghubungi pemilik, pampasan bagi kerugian ekonomi termasuk perbelanjaan poket pemilik, serta pembayaran saguhati sehingga USD$ 500. Di samping itu, pemilik boleh menggunakan kereta sewa sementara kereta mereka sedang dibaiki dan mendapat lanjutan jaminan untuk kenderaan mereka.
Sumber: http://www.dw.com/en

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Katanya, kerajaan mempunyai liabiliti vikarius atas kecuaian ketua pengarah JKR.   Sajid…
Berita Global
Menurut laporan daripada media Australia Car Advice, kesemua 185 pengedar jenama Holden di…
Berita Domestik
Erwan mencadangkan hukuman yang perlu dikenakan terhadap pemandu mabuk adalah meningkatkan tempoh…