Penerbangan ke Sarawak ditingkatkan bermula hari ini

oleh SALINA JALIL|
Ruang udara Sarawak dijangka lebih sibuk bermula hari selepas kerajaan negeri, melalui Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) meluluskan peningkatan penerbangan ke negeri ini berikutan situasi pandemik COVID-19 yang semakin baik.


Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Lee Kim Shin hari ini berkata 331 penerbangan berjadual mingguan telah diluluskan antara Julai dan Ogos tahun ini, peningkatan yang ketara berbanding hanya sekali seminggu oleh Malaysia Airlines antara Kuala Lumpur, Kuching dan Miri semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Modenas

 

“Keputusan JPBNS untuk meluluskan dan meningkatkan kekerapan penerbangan antara barat (Semenanjung) Malaysia ke Sarawak dan sebaliknya, dibuat pada (15 Jun) selepas mempertimbangkan pelbagai faktor,” katanya dalam kenyataan.

 

Faktor-faktor ini katanya termasuklah perkembangan situasi pandemik COVID-19 yang bertambah baik di negeri ini, keperluan untuk merangsang pertumbuhan ekonomi domestik terutama sektor pelancongan dan untuk memudahkan pergerakan barangan dan orang untuk tujuan perniagaan, rasmi dan peribadi.

 

“Bagi bulan Julai dan Ogos 2020, Malindo akan meningkatkan penerbangan mereka menjadi dua kali sehari, Scoot menambah satu lagi penerbangan mingguan dari Singapura dan AirAsia Berhad akan meningkatkan penerbangan mereka termasuk meletakkan Singapura dalam laluannya,” kata beliau.

 

Lee berkata walaupun kelulusan telah diberi untuk meningkatkan kekerapan penerbangan dan kapasiti penerbangan 100 peratus, semua agensi seperti pengendali lapangan terbang dan syarikat penerbangan hendaklah mematuhi dengan ketat prosedur operasi standard (SOP) di terminal serta ketika berada dalam pesawat.

 

Ini termasuk saringan suhu badan sebelum memasuki terminal lapangan terbang, keperluan bagi kru dan penumpang memakai pelitup muka dan menggunakan pensanitasi tangan, dengan keperluan tambahan bagi penumpang untuk memuat turun dan melengkapkan maklumat mereka dalam aplikasi MySejahtera.

 

“(Penumpang juga dikehendaki) mengisi borang perisytiharan e-Kesihatan di  http://sdmc.sarawak.govy.my serta memuat turun aplikasi COVIDTrace Sarawak dan Qmunity selain  bakal menjalani sampel PCR (Polymerase Chain Reaction) secara rawak semasa ketibaan,” tambahnya.

 

 

 

-- BERNAMA

Add new comment

Berita Berkenaan

Informasi
  Syarikat itu dalam satu kenyataan berkata, tempahan semula perlu dibuat pada atau sebelum 30 Jun…
Informasi
  "Tetamu yang mempunyai tempahan penerbangan antara 13 dan 26 Januari yang tidak dapat melakukan…
Berita Domestik
  Syarikat di bawah Malaysia Aviation Group (MAG) itu ketika ini hanya menggunakan pesawat jenis…