Pembukaan jejambat 2.8km berharga RM492.5 juta di Jalan Tun Razak

oleh SALINA JALIL|
Pembukaan jejambat menghubungkan Jalan Langgak Golf dengan Bulatan Kampung Pandan bermula 12 tengah malam tadi, dijangka dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas di sepanjang Jalan Tun Razak di sini terutama pada waktu puncak.


Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata, projek yang bermula 10 Julai 2017 itu siap sepenuhnya pada Rabu lepas (11 Mei) melibatkan pembinaan laluan bertingkat berjarak keseluruhan 2.8 kilometer (km) dengan laluan utama sepanjang 1.2 km.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

 

Beliau berkata, pembinaan projek bernilai RM492.5 juta itu juga melibatkan laluan susur keluar dan masuk secara keseluruhan sepanjang 1.6km, dengan pembinaan sebanyak sembilan lokasi keluar dan masuk selain infrastruktur seperti lampu jalan baharu dan tembok penahan.

 

"Kementerian Wilayah Persekutuan bersama agensinya, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan terus komited dalam menaik taraf sistem trafik, pengangkutan awam dan pembangunan kemudahan lalu lintas bagi keselesaan rakyat khususnya warga kota.

 

"Komitmen ini adalah sejajar dengan matlamat kerajaan Keluarga Malaysia untuk menjadikan Kuala Lumpur antara bandar raya yang terbaik dari segi jaringan lalu lintas, selain mampu memenuhi keperluan serta aspirasi rakyat,katanya ketika berucap dalam majlis perasmian jejambat tersebut.

Shahidan berkata, jejambat tersebut turut menghubungkan laluan keluar dan masuk Lebuh Raya Maju Expressway bagi memudahkan pengguna dari Putrajaya dan Puchong untuk memasuki Kuala Lumpur serta memberi akses kepada pengguna yang ingin keluar daripada Jalan Bukit Bintang.

 

Beliau berkata, projek itu juga dirancang untuk dihubungkan dengan Setiawangsa-Pantai Expressway pada masa akan datang.

 

 

Harian Metro

Berita Berkenaan

Informasi
“Pemeriksaan akhir berkaitan teknikal telah dijalankan, semuanya dalam keadaan baik dan jejambat…
Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Helmi Aris, berkata kemalangan hanya…
Informasi
Menurutnya, proses pembinaan sedang giat dijalankan termasuk kerja elektrikal dan turapan serta…