Nasihat peguam: Tips cara urus kemalangan jalan raya mengikut undang-undang

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan
Terbabit dalam kemalangan jalan raya boleh menyebabkan seseorang kebingungan seketika, kerana selain terkejut dengan kejadian, dia juga perlu memikirkan langkah seterusnya sambil kepala juga berserabut melihat kerosakan pada kenderaan.


Nasihat pakar perundangan adalah yang utama JANGAN PANIK, sebaliknya segera buat laporan polis.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

Memetik laporan portal media tempatan, Peguam, Prakash Babu Balakrishnan berkata, mereka yang terlibat juga perlu berada di lokasi kejadian sekiranya belum mencapai kata sepakat dan menunggu kedatangan pegawai penyiasat yang akan menentukan tindakan seterusnya.

 

Prakash Babu juga menasihati mereka yang terlibat agar tetap membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam sekalipun hanya melibatkan kemalangan kecil dan telah mencapai kesepakatan.

 

“Kegagalan membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan merupakan satu kesalahan menurut Seksyen 52(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) jika tidak ada alasan yang kukuh,” katanya.

 

Mengulas lanjut, beliau berkata, pegawai penyiasat akan mengenal pasti pesalah dan mengeluarkan saman trafik kepada pihak yang berkenaan.

 

“Pengelasan dan hukuman juga akan diputuskan oleh pegawai penyiasat dan lazimnya dibuat menurut Akta 333, namun tidak terhad kepada akta itu sahaja,” katanya.

 

 

Cara uruskan kemalangan jalan raya dengan cara yang betul adalah seperti :

 

  • Perlu membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam sekalipun hanya melibatkan kemalangan kecil dan telah mencapai kesepakatan.

 

  • Berhati-hati dengan operator trak tunda bebas yang lazimnya menjadi pihak pertama tiba di lokasi kejadian, selain membuat pengesahan dengan syarikat insurans.

 

  • Bagi kes melibatkan kecederaan dan kematian, adalah dinasihatkan pihak yang berkenaan atau waris tidak menandatangani sebarang dokumen yang dikemukakan oleh mana-mana ejen ketika di hospital atau lokasi kejadian tanpa merujuk kepada peguam terlebih dahulu, jika ada peguam.

 

  • Jika kemalangan membabitkan dua atau lebih kenderaan tanpa kecederaan, kes dikategorikan sebagai kerosakan harta akibat pelanggaran.

 

Tidak kira berapa banyak kenderaan yang terlibat, pihak yang berkenaan harus terlebih dahulu mengalihkan kenderaan ke sebelah kiri jalan demi keselamatan selain mengelakkan kesesakan, sekiranya kenderaan masih boleh dipandu.

 

Pemandu seterusnya keluar dari kenderaan dan memeriksa kerosakan serta merekodkan perincian kemalangan merangkumi keadaan kenderaan, nombor pendaftaran serta butiran pihak yang lagi satu.

 

Hal itu adalah bertujuan bagi memastikan mereka ada bukti mencukupi untuk tindakan seterusnya.

 

 

Rule of thumb dan peringatan: jika anda langgar belakang kenderaan lain, dalam kebanyakan situasi, anda tetap salah ya.

 

Semoga bermanfaat!

 

 

 

Penulisan dari Sinar Plus

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Persatuan Pelajar Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang dalam satu…
Berita Global
Mereka juga mendakwa beg udara gagal berfungsi dan pintu kenderaan tidak terbuka selepas kemalangan…
Berita Global
Malah, ia tetap satu kesalahan jenayah walaupun bahan itu tidak diterbitkan langsung di mana-mana…