MPV gagal memberi laluan kepada ambulans dan menyebabkan kemalangan

oleh SALINA JALIL|
Kegagalan pemandu MPV untuk memberi laluan kepada ambulans yang sedang dalam perjalanan untuk mengambil seorang pesakit telah menyebabkan kedua-dua kenderaan bertembung di Jalan Kulim-Bukit Mertajam di sini.

Dalam insiden yang berlaku empat hari lepas di Kulim, ambulans dari Hospital Kulim sedang membuat pusingan di persimpangan tiga di Taman Cengal sebelum MPV dari arah bertentangan merempuh ambulans tersebut.
Kawasaki Legend Reborn

 

Ketua Penyiasatan Lalu Lintas dan Penguatkuasaan Lalu Lintas Daerah Polis Daerah Penolong Penguasa Superintendan Ismail Atan berkata ambulans tersebut sedang dalam perjalanan membawa seorang pesakit dari Taman Kempas.

 

Beliau berkata pemandu MPV yang berusia 42 tahun itu dipercayai tidak menyedari siren yang berbunyi dari ambulans tersebut walaupun kenderaan lain telah berhenti dan memberi laluan.

 

"Di lampu isyarat, beberapa kenderaan dari lorong tengah telah berhenti untuk membiarkan ambulans membuat perubahan. Walau bagaimanapun, MPV yang dipandu oleh seorang wanita, yang datang dari arah yang bertentangan gagal melihat ambulans tersebut dan melanggarnya," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

 

Kedua-dua pemandu mengalami kecederaan ringan.

 

Pemandu MPV tersebut telah diberikan saman trafik di bawah Peraturan 10 LN 166/59 untuk pemanduan yang tidak berwaspada menyebabkan kemalangan. Beliau menasihatkan orang ramai supaya memberi laluan kepada pengiring polis, ambulans dan kenderaan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang sedang bertugas atau kecemasan.

 

*berita dari nst.com.my


 

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Global
Berdasarkan imej tersebut, MPV tersebut hadir dengan  dengan rekaan gril ‘expanding cosmos‘ diikuti…
Model Terbaharu
Menurut Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd Dato’ Dr Zahari Husin berkata, "Perodua Alza…
Telah Diuji
Malah mungkin ada yang mahu anjurkan piket di hadapan ibupejabat UMW Toyota kerana mengambil…