Mitsubishi Motors Malaysia capai 27% peningkatan jualan tahun 2022

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Pengedar rasmi Mitsubishi Motors di Malaysia, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) menutup Tahun Kewangan 2022 (April 2022 – Mac 2023) dengan peningkatan lebih 27 peratus jualan kenderaan berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

MMM telah menjual 24,315 unit kenderaan dengan bahagian pasaran sebanyak 3.2 peratus yang mengekalkannya di tiga tempat teratas dalam senarai jualan automotif bukan nasional.

Angka tersebut juga merupakan sejarah pencapaian jualan tertinggi bagi MMM sejak penubuhannya pada tahun 2005.

Mitsubishi Xpander kekal sebagai MPV bukan nasional paling popular di Malaysia dengan pertumbuhan jualan sebanyak 52.2 peratus berbanding Tahun Kewangan 2021 (April 2021 – Mac 2022).

 

2

 

MMM telah menjual sebanyak 13,794 unit Xander yang menyumbang 57 peratus kepada jumlah keseluruhan jualan syarikat tersebut.

Manakala trak pikap Mitsubishi Triton juga mencatatkan pertumbuhan jualan sebanyak 12 peratus berbanding dengan tahun kewangan sebelum ini.

MMM telah menjual 10,520 unit Triton dan mengekalkan bahagian pasaran yang kukuh sebanyak 18 peratus, Triton juga menduduki tempat kedua dalam segmen trak pikap di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Mitsubishi Motors Malaysia, Shinya Ikeda berkata,  “Triton dan Xpander telah menjadi pemangkin kepada pertumbuhan jualan kami pada TK22."

 

3

 

"Dalam mengakhiri sebuah kejayaan tahun kewangan, kami akan terus menumpukan pada menambah baik pengalaman pembelian dan perkhidmatan pelanggan kepada memenuhi keperluan pelanggan kami yang semakin berkembang, memastikan pengalaman yang lancar,”

“Di peringkat global, Mitsubishi Motors Corporation (MMC) baru-baru ini telah mendedahkan  Mitsubishi XRT, kereta konsep Triton serba baharu di Bangkok International Motor Show 2023."

"Untuk acara Asia Cross Country Rally 2023 akan datang, Pasukan Mitsubishi Ralliart merancang untuk bersaing dengan prototaip model Triton serba baharu dalam usahanya untuk meraih kemenangan kedua berturut-turut."

"Penyertaan kami dalam rali akan dicerminkan bukan sahaja dalam model Triton baharu tetapi juga secara meluas melalui rangkaian kenderaan Mitsubishi. Kami optimis tentang masa depan jenama Mitsubishi Motors dan jenamanya kehadiran di Malaysia.”

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MMM, Shinya Ikeda, ia membuktikan bahawa Xpander adalah pilihan…
Berita Global
  Captur menggunakan rupa depan baharu dan begitu juga ASX dan kali ini lebih serius dalam…
Berita Global
  Tidak dilupakan, Mitsubishi Storm pasaran tempatan pernah menggunakan nama Evo. Triton…