Melaka: Didakwa memandu di jalan raya yang bersempadan dengan dua daerah, seorang wanita dikompaun RM5,000

oleh SALINA JALIL|
gambar dari Melaka Hari Ini
Seorang lagi individu telah diberi notis kompaun bernilai RM5,000 kerana didakwa melintasi sempadan daerah di negeri Melaka – kali ini ia melibatkan seorang ibu kepada dua anak berusia 34 tahun, yang memandu kira-kira enam kilometer dari rumahnya untuk membeli bahan makanan di pasar raya besar.


Ini berlaku berikutan kes seorang wanita berusia 44 tahun yang diberi notis kompaun yang serupa kerana didakwa memandu di luar kawasan di sempadan dua daerah.


Setiausaha Ketua Menteri Melaka untuk Hal Ehwal Masyarakat, Yong Fun Juan berkata wanita kedua itu diberikan kompaun pada 21 Jun di sekatan jalan raya di Paya Rumput walaupun telah menjelaskan kepada polis bahawa dia perlu membeli barang keperluan untuk perniagaan penghantaran makanan dalam taliannya.

 

“Wanita itu bergerak dari rumahnya di Taman Rembia Utama, yang berada di Alor Gajah, ke pasar raya besar di Taman Paya Rumput, yang terletak di daerah Melaka Tengah,” katanya pada Sabtu (26 Jun).


Yong berkata, suami wanita itu telah kehilangan pekerjaannya sebagai pekerja binaan awal tahun ini kerana kesan pandemik Covid-19.

 


“Terdapat beberapa kes yang sama mengenai kompaun yang telah saya terima, saya berasa lega apabila membaca bahawa ketua polis Melaka akan meneliti pengeluaran tidak adil (notis kompaun) berikutan kes pertama,” katanya.

 


 
Yong berkata campur tangan Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali mengenai perkara itu tepat pada masanya dan merupakan berita baik bagi penduduk tempatan.

 


“Ramai penduduk tempatan menyatakan kekecewaan mereka terhadap penerbitan notis kompaun yang tidak adil dengan seterusnya topik tersebut berubah menjadi isu politik pula,” katanya lagi.

 

ketua polis melaka
 Datuk Abdul Majid Mohd Ali - Ketua Polis Melaka

 


Pada hari Jumaat (25 Jun), DCP Abdul Majid mengatakan kesejahteraan rakyat menjadi agenda utama terutama dalam tempoh yang mencabar ini ketika menjawab kes yang berkaitan dengan wanita yang bekerja sendiri berusia 44 tahun itu.

 

DCP Abdul Majid mengatakan bahawa dia akan meneliti pengeluaran notis kompaun yang tidak adil kepada penduduk tempatan.


Dalam kes pertama, wanita itu didakwa telah melintasi sempadan daerah dengan memandu sejauh 100m dari sempadan untuk sampai ke pasar raya besar di Taman Angkasa Nuri di Melaka.


 
Laluan berkembar, yang dipandu wanita itu sebelum pemberitahuan dikeluarkan, hanya dipisahkan oleh sebatang pokok botani.


Wanita itu tinggal di Taman Idaman di Durian Tunggal yang berada di daerah Alor Gajah, dan telah menempuh perjalanan sejauh 7km dari rumahnya untuk pergi ke pasar raya besar untuk membeli bahan makanan.

 

Pasar raya besar itu juga terletak di daerah yang sama tetapi wanita itu harus menggunakan jalan selari, yang berada di bawah bidang kuasa pihak berkuasa Melaka Tengah dalam usaha untuk menuju ke pasar raya besar.
 

 

 

TheStar