MB Perak tukar kereta rasmi dari Camry ke Lexus

oleh SALINA JALIL|
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu telah menaik taraf kenderaan rasminya dari Toyota Camry menjadi Lexus ES (sedan).


Kereta baharu yang berwarna putih itu diguna pakai semasa lawatannya ke SMK Methodist (P) dan SMJK Sam Tet untuk melihat sesi persekolahan yang dibuka semula pada hari ini (24 Jun).

 

Bercakap kepada wartawan di SMJK Sam Tet, Faizal mengatakan bahawa dia telah menyerah Camrynya kepada anggota dewan eksekutif negeri.


"Kami mendapat potongan harga yang baik antara 40 peratus dan 50 peratus untuk kereta model tahun 2019.


"Kereta ini pada mulanya berharga sekitar RM300,000 dan kami mendapatkannya sekitar RM200,000.


"Kereta itu milik negeri, kita masih mampu membeli," katanya lagi.


Pada bulan Mac tahun lalu, ketika Perak berada di bawah Pakatan Harapan, Kerajaan Negeri telah membeli 16 buah Toyota Camry untuk ahli majlis eksekutif dan pegawai negeri.


Faizal turut mengatakan bahawa salah satu dari Camry telah dijual kepada bekas penasihat undang-undang negeri, Datuk Rohana Abd Malek, yang bersara pada Disember lalu.


"Dia meminta untuk membelinya. Dia adalah penasihat undang-undang kami yang paling lama berkhidmat, jadi kami menyetujuinya (penjualan).

"Dia masih perlu membelinya dengan harga lebih dari RM100,000, yang lebih murah daripada membelinya dari luar," katanya.


Faizal juga mengatakan bahawa Kerajaan Negeri merancang untuk menjual beberapa kenderaannya yang tidak lagi digunakan.


"Kami akan membuat tender terbuka untuk menjual beberapa kereta, termasuk beberapa Mercedes Benz S Class (kereta)," katanya lagi.

 

 

 

sumber: TheStar

Berita Berkenaan

Sukan Bermotor
  Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, bagaimanapun sebarang penganjuran…
Berita Domestik
  Bagaimanapun, katanya jika menjadi kenyataan, ia akan dibangunkan pihak swasta menerusi…