MB Perak - Projek jalan pintas Gopeng-Kuala Kangsar perlu disegerakan

oleh Penyumbang Rencana|
Terowong Menora
Projek jajaran lebuh raya baharu menghubungkan Gopeng-Kuala Kangsar sebagai laluan alternatif ke utara tanpa melalui Terowong Menora di Lebuh Raya Utara-Selatan perlu disegerakan, kata Datuk Seri Saarani Mohamad.


Menurut Menteri Besar Perak itu, pelaksanaan projek tersebut penting bagi mengatasi isu kesesakan lalu lintas dan kemalangan yang kerap berlaku di laluan berkenaan.

 

“Saya yakin projek ini akan dapat dilaksanakan sebab kita rasa resah saban minggu berlaku kemalangan atau kemalangan maut di tempat yang digeruni di Terowong Menora.

 

“Kita harap lagi cepat diluluskan, lagi cepat projek itu dibangunkan, jadi lagi cepat kita boleh membantu menyelesaikan masalah ini,” katanya dalam sidang akhbar selepas Program Mesra Hari Bertemu Pelanggan di Arena Square Parit pada Khamis.

 

Menurut beliau, projek tersebut telah dicadangkan syarikat pemaju kepada kerajaan negeri pada Februari 2021, namun pelaksanaannya tertangguh ekoran beberapa faktor termasuk pembubaran Parlimen.

 

Bagaimanapun katanya, syarikat itu telah melalui beberapa prosedur yang perlu dan kini sedang menunggu keputusan Kabinet untuk mendapatkan perjanjian konsesi berkaitan pembinaan lebuh raya berkenaan.

 

“Mereka telah pergi ke Kementerian Kerja Raya (JKR) dan melalui segala proses yang patut selain perlu ada persetujuan dari segi harga oleh Kementerian Kewangan.

 

“Disebabkan projek ini dilaksanakan secara Inisiatif Kewangan Swasta (PFI), sudah tentu ada keperluan untuk Kementerian Kewangan menentukan atau bersetuju dengan harga yang dicadangkan oleh pihak kontraktor,” katanya.

 

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Global
  Kenderaan-kenderaan itu dikatakan mengelak daripada melalui jalan utama di mana berlakunya…
Informasi
  Pembangunan jejambat ini bermula dari tahun 2018 dan telah siap sepenuhnya dalam masa 6 bulan…
Berita Domestik
  Beliau berkata, polis sudah mengambil keterangan pemandu wanita berusia 31 tahun itu sebelum dia…