Malaysia terpilih pegang jawatan tertinggi Lembaga Pengarah Global Alliance of NGOs for Road Safety

oleh Mohamad Hanif|

Mesyuarat keenam Pertubuhan Global Alliance of NGOs for Road Safety yang berdaftar di Geneva, Switzerland menganjurkan Perhimpunan Agungnya pada 13 April 2019 di Chania, Greeze.

Pertubuhan bertaraf global itu telah ditubuhkan pada tahun 2012 dengan keahlian seramai 225 organisasi dari lebih 90 negara. 

Pertubuhan Global Alliance bermisi untuk menyatukan, menghak-upayakan serta memperkukuhkan NGO ke arah kolaborasi advokasi, tindakan serta tanggungjawab terhadap keselamatan jalan raya dan mangsa kemalangan jalan raya. 

Prof. Madya Dr. Kulanthayan KC Mani, Pengarah Eksekutif Safe kids Malaysia UPM telah dicalonkan bersama lima lagi calon dari Senegal, India, Brazil, Thailand dan Canada bagi mengisi kekosongan Ahli Lembaga Pengarah. 
 


Dr. Kulanthayan terpilih bersama calon dari India untuk berkhidmat sebagai Ahli Lembaga Pengarah Global Alliance for Road Safety selama 4 tahun dari 2019-2023.

Ini merupakan kali pertama negara Malaysia terpilih untuk memegang jawatan tertinggi menduduki kerusi Lembaga Pengarah mengetuai 225 ahli dari 90 buah negara. 

Dr. Kulanthayan mengajak semua ahli untuk bekerjasama menepati sasaran baru SDG 3.6 yang menyarankan penurunan 50% angka kematian dan kecederaan menjelang tahun 2030 yang ditetapkan oleh PBB. 

Add new comment

Berita Berkenaan

MotorGP
  “SIC sering berkomunikasi dengan Dorna sekurang-kurangnya dua kali seminggu sejak penularan…
Berita Domestik
Kolaborasi antara penganjur Japan Super GT dan TGR Malaysia bakal menyaksikan pelbagai acara…
Berita Domestik
MOU tersebut adalah sebahagian daripada usaha untuk memperkenalkan penggunaan lebih banyak bas…