Malaysia bakal menjadi lokasi pengujian bagi Kenderaan Generasi Baharu kata Penganalisa

oleh SALINA JALIL|
Salah satu elemen baharu pada Dasar Automotif Kebangsaan yang baru dilancarkan (NAP) 2020 adalah Kenderaan Generasi Baharu (NxGV), ia bukan sahaja terdiri daripada Kenderaan Berkuasa Tenaga (EEV), tetapi juga kenderaan autonomi dan Malaysia akan bersiap sedia untuk menjadi tempat ujian bagi kenderaan ini, kata penganalisis industri automotif.


Unsur baharu lain adalah termasuk Mobiliti sebagai Perkhidmatan (MaaS) dan Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0). Unsur-unsur baharu ini dinyatakan dalam buku terperinci NAP 2020 yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) semasa pengumuman Jumaat lalu.

 

Miti berkata NxGV diklasifikasikan sebagai kenderaan yang memenuhi definisi Kenderaan Berkuasa Tenaga (EEV), dan dipertingkatkan dengan aplikasi Mobiliti Pintar dengan tahap minimum Automasi Kenderaan Tahap 3 iaitu Automasi Bersyarat.


Hezeri Samsuri, Pengarah Editor Careta Media dan penganalisis industri automotif memberitahu Bernama bahawa NAP 2020 baharu telah menetapkan fokus untuk meningkatkan 'permainan' ke peringkat seterusnya.


"Pemasangan sahaja tidak mencukupi dan NAP 2020 mahu memastikan rakyat Malaysia cukup mahir untuk terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan (R & D) kenderaan sedemikian.


"Seperti yang anda lihat, sebahagian besar NAP direka untuk membolehkan Malaysia menjadi hub untuk NxGV," katanya.


"Ini adalah satu perkara yang bagus tetapi Malaysia harus cepat dan cekap untuk menarik minat pelabur asing kerana Thailand dan Indonesia sangat cepat dalam perancangan mereka," kata Hezeri.
 

 

Beliau berkata Malaysia harus 'mesra pelabur' dan pelabur perlu memahami bahawa rakyat Malaysia mampu menjadi bukan hanya sebagai pekerja kilang tetapi juga menyumbang kepada bahagian R & D produk kerana kita dapat melihat bagaimana negara kita kehilangan kedudukan kepada Thailand dalam sektor pemasangan sahaja.


"Inilah peluang negara untuk menjadi juara NxGV TETAPI ia harus berlaku dalam tempoh 12 bulan dari sekarang atau sekali lagi kita akan berada di belakang Thailand dan mungkin juga Indonesia sekiranya kita masih berdolak dalik dan memberikan terlalu banyak alasan dalam perancangan", kata beliau lagi.


Hezeri turut berkata NAP bukan benda baharu kerana dasar itu telah diumumkan sejak tahun 2006 apabila fokus utama ketika itu adalah pada integrasi rantaian bekalan, manakala NAP 2009 memberi tumpuan kepada mendapatkan pelaburan asing untuk meningkatkan industri automotif negara.


Sementara itu, beliau berkata NAP 2014 dijangka menjadikan Malaysia hub untuk kenderaan EEV manakala yang terkini iaitu NAP 2020, adalah untuk menyediakan negara ke peringkat seterusnya iaitu NxGV.
 

 

"Ramai pihak yang kecewa kerana mereka berharap NAP 2020 itu memberikan timbunan insentif. Ini telah dijangkakan sejak negara-negara jiran telah mengumumkan insentif kepada pelabur dan pengguna domestik mereka," katanya.

 


Hezeri turut berkata Malaysia sebenarnya adalah negara pertama menawarkan insentif untuk kenderaan cekap tenaga dan secara perlahan menawarkan insentif untuk menyiapkan kenderaan yang dibina (CBU) diturunkan (CKD) sahaja sekarang.

 

Malangnya, dengan pasaran kecil negara, tidak semua pemain/pelabur berminat untuk memasang produk mereka di sini dengan alasan bahawa jumlah yang rendah tidak akan menguntungkan bagi mereka untuk melabur sebagai operasi CKD," kata Hezeri.

 

"Walaubagaimana negara masih bernasib baik kerana belum terlalu lambat mengumumkan dasar NAP 2020, seperti namanya, adalah satu set dasar permulaan.

 

"Insentif, peraturan dan perancangan adalah berasaskan dasar dan berharap pihak kerajaan akan mengumumkan strategi automotif baharu mereka," katanya lagi.

 

 

Sumber: The Sun

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Beberapa langkah dan perancangan berdasarkan Dasar Automotif Nasional (NAP 2020) akan diusahakan…
Informasi
  Beliau berkata, dasar itu juga menyasarkan peningkatan TIV kepada 1.22 juta unit dan eksport…
Berita Domestik
Hal ini didedahkan sendiri oleh UMW Toyota dalam satu siaran media berhubung Dasar Automotif…