Malaysia Airlines umum perancangan ganti pesawat Airbus A330 akhir Julai ini

oleh Mohamad Hanif|
sumber gambar: Wikipedia
Malaysia Airlines merancang mengumumkan keputusan untuk menggantikan 21 pesawat lebar Airbus A330 dengan pesawat generasi baharu yang lebih jimat bahan api sekitar pertengahan hingga akhir Julai.

“Kami berada di peringkat akhir proses. Kami sedang melihat penggantian satu sama satu pada armada A330 kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Kapten Izham Ismail kepada Reuters di luar mesyuarat tahunan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) di Qatar.

Beliau enggan menyatakan sama ada syarikat penerbangan itu akan menempah pesawat baharu bagi menggantikan 15 pesawat A330-300 dan enam A330-200, daripada pengeluar secara langsung atau mendapatkannya daripada pemberi pajakan.

Airbus A330neo, A350 dan Boeing 787 adalah pilihan teknologi baharu yang bersaing dalam julat saiz itu, tetapi Izham enggan mendedahkan jenis yang sedang dipertimbangkan.

Malaysia Airlines mempunyai pesawat A350 dalam kumpulannya dan telah membuat tempahan sementara untuk 787 pada 2017 tetapi membiarkan perjanjian itu luput.

Pelan pemodenan armada yang direka untuk membantu mengurangkan pelepasan karbon menyusul setelah syarikat penerbangan itu – yang rugi selama bertahun-tahun sebelum pandemik Covid-19 – telah melaporkan aliran tunai yang positif sejak Oktober.

Izham berkata Malaysia Airlines, yang mengurangkan beban hutangnya kepada lebih separuh sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula yang dipersetujui dengan pemiutang tahun lepas, berharap untuk kembali kepada keuntungan pada 2023.

Sumber: AgendaDaily