MAHB - Penumpang dinasihat berada di KLIA empat jam sebelum berlepas

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Semua penumpang bagi penerbangan domestik dan antarabangsa dinasihatkan untuk merancang perjalanan sewajarnya dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) lebih awal.

Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dalam kenyataan mengesyorkan, penumpang tiba sekurang-kurangnya empat jam lebih awal bagi memastikan setiap urusan daftar masuk berjalan lebih lancar.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

Menurutnya, nasihat perjalanan itu dikeluarkan susulan musim puncak sempena perayaan dan cuti sekolah, selain peningkatan terhadap permintaan untuk perjalanan udara.

"Terminal 1 dan Terminal 2 KLIA menjangkakan purata pergerakan trafik penumpang harian masing-masing sebanyak 79,200 dan 66,400 sehingga akhir tahun ini.

"Musim cuti biasanya menyaksikan lonjakan dalam trafik penumpang dan tiba lebih awal membolehkan penumpang melalui proses daftar masuk, keselamatan dan menaiki pesawat dengan kelewatan yang minimum.

"Tambahan pula Terminal 1 KLIA kini sedang menaik taraf sistem pengendalian bagasi sebagai sebahagian daripada program penggantian aset untuk meningkatkan kecekapan operasi," menurut kenyataan tersebut pada Jumaat.

MAHB memaklumkan, proses menaik taraf itu merupakan inisiatif penting mengekalkan serta menambah baik keseluruhan infrastruktur lapangan terbang.

Oleh yang demikian penumpang digalakkan memberi kerjasama kepada kakitangan KLIA dan syarikat penerbangan dengan memberi masa tambahan bagi menampung sebarang kelewatan yang tidak dijangka.

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Kedudukan tersebut menyaksikan KLIA telah turun empat anak tangga dari kedudukan sebelumnya iaitu…
Berita Domestik
Ketua KLIA Aeropolis Sdn Bhd, Randhill Singh berkata lapangan terbang itu akan direka bentuk semula…
Informasi
"Kami sedang memantau kemajuannya dan mahu mereka menyiapkan projek ini. Sasaran kami adalah…