MAEPS jadi pusat kuarantin, rawatan pesakit COVID-19

oleh Mohamad Hanif|
Dua dewan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) akan dijadikan Pusat Kuarantin dan Rawatan untuk merawat pesakit positif COVID-19 yang tidak bergejala serta bergejala ringan.
Modenas

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pusat itu, yang akan siap petang esok, adalah sebagai langkah persediaan sekiranya berlaku peningkatan secara drastik pesakit COVID-19 yang dijangka pada pertengahan April.

Beliau berkata sejumlah 600 katil akan ditempatkan yang meliputi 400 unit di Dewan A manakala 200 lagi di Dewan B.

 


“Ini adalah satu persediaan, marilah kita bersiap sedia untuk menghadapi keadaan paling buruk. Lebih baik kita berada dalam keadaan yang cukup bersiap sedia daripada melakukan persediaan yang tidak mencukupi, jika kita tidak melakukan persediaan yang mencukupi, ini bermakna bahawa kita sebenarnya tidak bersiap sedia. Gunakan ini sebagai satu model.

“Kita siap sedia, kita ramalkan dalam pertengahan April ini mungkin ada kes mendadak, tapi setakat ini tindakan kita dari segi pembersihan, nyahkuman dan nyahjangkitan sedang dilaksanakan,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Kementerian Kesihatan (KKM) di sini hari ini.

 


Dr Noor Hisham berkata pada peringkat permulaan, KKM memperuntukkan sejumlah 3,400 katil di semua hospital yang merawat COVID-19 di seluruh negara dan tambahan 1,892 katil di Institut Latihan KKM, menjadikan jumlah keseluruhan katil ialah 5,292.

Sementara itu, KKM menerusi satu kenyataan memaklumkan bahawa Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mengadakan lawatan ke MAEPS hari ini bagi meninjau persiapan pusat kuarantin tersebut.

Sumber: BERNAMA
Sumber gambar: FB KKM

 

 

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Nadi enjin juga bukan calang-calang, kerana master mind projek ini, Mohamad Irwann Mohd Azlan (nama…
Berita Domestik
Mensasarkan lebih daripada 40,000 orang pengunjung, acara yang bakal berlangsung selama dua hari di…
Berita Domestik
Perlumbaan di sepanjang litar 1.99 km yang sempit dan mencabar itu penuh dengan pelbagai aksi yang…