Lumba Haram: Tiga pemandu ditahan dan tiga Honda Accord disita di Eco Hill Semenyih

oleh SALINA JALIL|
Tiga orang lelaki yang berlagak samseng jalanan dengan mengadakan perlumbaan haram akhirnya memakan diri apabila ditahan dalam Operasi Samseng Jalanan di Eco Hill, Semenyih, pada malam minggu kelmarin.


Dalam operasi bermula 11 malam hingga 8 pagi itu, tiga lelaki berusia 30 hingga 35 tahun itu ditahan kira-kira 1 pagi kerana memandu laju sambil melakukan aksi bersaing sesama sendiri.
Modenas

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, mereka ditahan apabila mahu memulakan perlumbaan sambil mengeluarkan deruman bunyi enjin.

 

"Ketiga-tiga kereta berkenaan terus memecut dengan melakukan aksi bersaing sesama sendiri menghala ke arah Linkaran Eco Hill 2 dan membuat pusingan sebanyak dua kali dan berhenti semula di bulatan Lingkaran Eco Hill 2 Selatan.

 

"Hasil siasatan mendapati, 15 minit kemudian tiga kereta berkenaan berhenti di bulatan Linkaran Eco Hill 2 dalam keadaan baik dan selamat sebelum polis membuat tangkapan terhadap suspek sambil memperkenalkan diri sebagai pegawai polis," katanya.

 

Mohd Nadzri berkata, pihaknya juga menyita kenderaan mereka dan kes disiasat mengikut Seksyen 42 (1) dan Seksyen 61 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

 

Sementara itu dalam kes berasingan Mohd Nadzri memaklumkan, pihaknya turut menyita tiga kereta Honda Accord pada 1.15 pagi.

 

"Kita mendapati tiga kereta yang dipandu oleh dua lelaki dan seorang wanita datang dari arah Plaza Tol Eco Hill menghala ke Beranang dalam keadaan mencurigakan.

 

"Hasil pemeriksaan mendapati nombor enjin asal tidak sama dengan nombor enjin kereta yang tertera di kesemua kenderaan tersebut," katanya.

 

 

 

HM

Add new comment

Berita Berkenaan

Informasi
Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Nanda Maarof berkata, pihaknya ke rumah suspek, kelmarin…
Berita Global
Aksi kedua-dua anggota tersebut dikesan menerusi satu rakaman video yang memaparkan dua buah Dodge…
Informasi
  "Mereka ditahan kerana didapati menunggang motosikal dengan pelbagai aksi yang boleh mengundang…