Lexus Malaysia kenalkan model LM terbaharu - harga dari RM1.28 Juta

oleh Firdaus Razani|
Sejak penampilan pertamanya pada 2019, Lexus LM menetapkan standard untuk mobiliti mewah dengan melambangkan konsep sebagai 'Luxury Mover’.

Lexus LM generasi pertama menarik perhatian pengguna yang mahukan kenderaan yang akan memberikan pengangkutan yang tinggi bersama-sama dengan keselesaan dan penambahbaikan mewah.

Menggabungkan kualiti limosin utama dengan keluasan MPV yang besar, Lexus LM juga menunjukkan imej jenama Lexus kemewahan premium klasik.

 

LM

 

Lexus LM baharu kini tersedia dalam dua pilihan varian oleh Lexus Malaysia, iaitu LM500 dengan empat tempat duduk (2-2) atau LM350h dengan konfigurasi tujuh tempat duduk (2-2-3).

 

lm

 

Kedua-dua varian mempunyai rangkaian kuasa kenderaan elektrik hibrid (HEV) pengecasan sendiri yang menyampaikan prestasi pemanduan yang diperhalusi dengan kecekapan tinggi.

 

lm

 

LM500h dilengkapi dengan enjin petrol Turbo Hibrid sebaris 2.4L, 4-silinder dengan Pacuan 4 Roda yang memberi kuasa output sehingga 371hp dan 460Nm tork, model ini memberikan prestasi mantap dengan penjimatan bahan api yang hebat.

Manakala, LM350h didatangkan dengan enjin 2.5L Na, 4 silinder dalam rangkaian hibrid penuh yang memacu roda hadapan, LM350h mengimbangi skala prestasi pemanduan dan kecekapan bahan api.

 

lm

 

Memancarkan kehadiran yang berani dan yakin, pereka Lexus telah memberikan Lexus LM baharu dengan bahagian luar yang memukau dengan perhatian yang sempurna terhadap perincian.

Reka bentuk model baharu tampil dengan identiti yang unik dan tersendiri bersama-sama dengan perkadaran yang mewah.

 

lm

 

Ciri reka bentuk yang menonjol termasuk penampilan hadapan baharu yang diserlahkan oleh Badan Spindle baharu yang dibuat tanpa bingkai, jeriji disatukan dengan cangkerang badan melalui kaedah cap panas kesan satin, iaitu Lexus yang pertama.

 

lm

 

Lexus LM baharu tampil dengan roda aluminium Multi-Spoke Mesh 19-inci yang elegan dan boleh didapati dalam empat warna luaran - Graphite Black Glass Flake, Sonic Titanium, Sonic Quartz dan Sonic Agate.

 

lm

 

Ia memberikan Lexus LM baharu dengan penampilan hadapan yang lebih ramping dan lebih anggun, Lampu Depan Projektor LED 3-Beam berprestasi tinggi baharu dipadankan secara harmoni.

 

lm

 

Kedua-dua lampu isyarat belok dan Lampu Siang menampilkan reka bentuk signature L dwi-fungsi yang menghadap ke luar dan mendapat pencahayaan Omotenashi, yang berfungsi apabila pintu dibuka.

 

lm

 

Memperkemas lagi reka bentuk kenderaan sambil memberikan kemudahan tambahan, kedua-dua pintu gelangsar penumpang belakang luar kini menampilkan suis jenis 'see-saw' memberikan kebolehkendalian intuitif.

 

lm

 

Pemegang pintu hadapan luar juga menggunakan Sistem e-Latch dengan fungsi SEA (Safe Exit Assist), yang membantu mengurangkan sebarang perlanggaran yang tidak diingini daripada kenderaan yang menghampiri dari belakang.

 

lm

 

Semua aspek Lexus LM baharu telah disesuaikan dengan teliti dari pertukangan Takumi yang terkenal untuk memberikan pengalaman mobiliti terbaik kepada pelanggan.

Matlamat utama pereka adalah untuk menyediakan tahap tertinggi ciri Omotenashi di atas roda.

 

lm

 

Persekitaran kabin yang moden, tenang dan mewah menampilkan penampilan ringkas yang minimalis, membolehkan pelanggan menggunakannya sebagai ruang tamu, pejabat mudah alih atau kedua-duanya.

 

lm

 

Dihiasi dengan bahan premium seperti Gin Sui Boku hingga 'Yabane' Ornamentation (Herringbone Wood), Lexus LM dipertingkatkan dengan penampilan yang indah dan terperinci.

Bahagian dalaman juga terdapat dalam dua pilihan skim warna sama ada Hitam atau Putih Solis.

 

lm

 

Ciri dalaman baharu Lexus LM baharu termasuk termistor terbina dalam untuk stereng, bumbung kaca dan pelindung matahari bersepadu untuk meningkatkan rasa terbuka luas untuk penumpang dalam kabin.

 

lm

 

Setiap penumpang belakang diberikan panel multi-operasi mereka sendiri dan ini boleh ditanggalkan untuk memudahkan melihat fungsi kabin seperti penghawa dingin, postur tempat duduk dan pencahayaan.

 

lm

 

Paparan Ultrawide 48-inci baharu yang dipasang dalam LM500 menampilkan fungsi dwi skrin untuk menawarkan pengalaman paparan yang luar biasa dan tontonan multimedia.

 

lm

 

Tanda harga bagi kedua-dua Lexus LM terbaharu ini di pasaran Malaysia adalah bermula seperti berikut;

Lexus LM350h (7 seater) - RM1,228,000

Lexus LM500h (4 seater) - RM1,468,000.

 

lm

 

Berita Berkenaan

Model Terbaharu
Dari segi luaran, Lexus RX 500h F Sport ini membawakan kit badan yang jauh lebih sporti, dengan…
Berita Domestik
Daripada jumlah tersebut, sebanyak 7,875 unit terdiri daripada kenderaan berjenama Toyota, manakala…
Berita Domestik
Dikendalikan oleh PCM Klang Motor Sdn Bhd, Pusat Pameran Lexus Klang ini telah pun beroperasi sejak…