Lakukan seperti yang saya katakan, bukan seperti yang saya lakukan - kajian membuktikan bahawa ibu bapa yang paling terganggu di Asia Pasifik

oleh SALINA JALIL|
Lakukan seperti yang saya katakan, Bukan seperti yang saya lakukan:
Satu Kajian Baru oleh Syarikat Motor Ford mendapati bahawa ibu bapa adalah pemandu yang paling terganggu di Asia Pasifik


Sebagai sebahagian daripada dedikasi untuk membantu dunia bergerak dengan selamat, Ford memperluaskan program Driving Skills for Life (DSFL) di Asia Pasifik dari sembilan hingga 11 pasaran dan akan memberi tumpuan yang lebih besar kepada memandu yang mudah terganggu.

Ibu bapa sering bimbang tentang ketagihan gajet untuk anak-anak mereka, namun data menunjukkan bahawa orang dewasa sukar untuk memutuskan. Mengikut kaji selidik baru-baru ini yang dijalankan oleh Ford Motor Company pemandu di seluruh Asia Pasifik, ibu bapa merupakan kumpulan pemandu yang paling terganggu di jalan raya.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

43 peratus daripada ibu bapa dilaporkan mengalami insiden memandu yang terganggu berbanding 40 peratus orang tanpa anak. Para bapa mungkin menggunakan telefon bimbit mereka semasa memandu untuk membuat atau menerima panggilan atau teks (41 peratus), menggunakan media sosial (27 peratus) atau membaca atau menonton sesuatu (26 peratus), manakala 40 peratus ibu berkata mereka terganggu kerana penumpang lain di dalam kereta.

Kajian itu dijalankan untuk menyediakan data untuk membantu memahami perilaku dan sikap memandu yang terganggu. Ia juga bertepatan dengan pengembangan DSFL, program tanggungjawab sosial korporat utama Ford, yang akan berkembang untuk merangkumi 11 pasaran di seluruh Asia Pasifik pada tahun 2017 dan akan merangkumi tumpuan yang lebih kuat terhadap memandu yang terganggu.

"Ford komited untuk membantu meningkatkan kesedaran mengenai keselamatan jalan raya dan mendidik pemandu tentang amalan memandu yang selamat," kata Cynthia Williams, pengarah, Kejuruteraan, Alam Sekitar dan Kejuruteraan Keselamatan, Ford Asia Pacific. "Telefon adalah gangguan besar yang biasanya, tetapi semasa memandu, ia boleh mengancam nyawa."

 

pic 2

 

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih daripada 1.25 juta orang mati setiap tahun akibat kemalangan lalu lintas jalan raya dan antara 20 dan 50 juta lagi orang yang mengalami kecederaan bukan maut. Mereka mendapati pemandu yang menggunakan telefon bimbit, empat kali lebih cenderung terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu yang tidak menggunakan telefon bimbit.

Menggunakan telefon semasa memandu melambatkan masa tindak balas (terutamanya tindak balas untuk membrek dan tindak balas kepada isyarat lalu lintas), menjadikannya sukar untuk berada di lorong yang betul, dan untuk menjaga jarak berikut yang betul. Menghantar mesej teks mengambil masa kira-kira 10 saat, yang bersamaan dengan 280 meter di lebuh raya apabila kereta akan bergerak 100 kilometer sejam.

Ketagihan telefon bimbit
Tidak menghairankan, di semua kumpulan responden, telefon bimbit mendahului senarai gangguan dalam kereta, diikuti oleh penumpang lain dan penggunaan alat solek. 54 peratus pemandu di Asia Pasifik berkata mereka cuba untuk tidak menggunakan telefon semasa memandu, tetapi akhirnya melakukannya.

Daripada responden yang menggunakan telefon mereka semasa memandu, alasan yang paling popular adalah panggilan dari rakan atau keluarga (62 peratus), terjebak dalam lalu lintas atau di lampu isyarat (59 peratus), dan menjawab panggilan atau e-mel (46 peratus). Kebosanan juga merupakan sebab utama, dengan 25 peratus dan 17 peratus ibu bapa mengaku menggunakan telefon mereka ketika memandu tanpa sebab selain kebosanan dan tidak berbuat apa-apa untuk beberapa waktu. 

 

pic 1

 

Cuaca buruk dan melihat seorang pegawai polis adalah senario teratas apabila orang berkata mereka tidak akan menggunakan telefon semasa memandu. Kebimbangan disaman, ini melebihi keselamatan orang lain, dengan hanya 45 peratus mengatakan mereka tidak akan menggunakan telefon mereka ketika melakukan perjalanan dengan bayi atau anak dan hanya 14 peratus jika mereka memandu dengan pasangan mereka di dalam kereta.

Ironinya, walaupun ibu bapa adalah kumpulan yang paling terganggu di jalan raya, mereka juga lebih cenderung daripada yang lain untuk berfikir bahawa penalti untuk pemanduan yang terganggu perlu lebih berat (67 peratus) dan paling bimbang bahawa ia akan memberi kesan langsung kepada kehidupan mereka (78 peratus) .

Melabur dalam teknologi dan program untuk membantu mengurangkan gangguan pemandu
Ford telah membangunkan teknologi canggih yang meminimumkan gangguan dari telefon bimbit. SYNC 3, sistem inovatif dalam kereta yang inovatif, membolehkan pemandu menggunakan suara mereka untuk membuat panggilan, mendengar teks, mendengar muzik dan mengaktifkan aplikasi - semua sambil mengekalkan mata mereka di jalan raya dan tangan di stereng.

Kini pada tahun kesepuluhnya, DSFL telah menawarkan kelas latihan pemandu percuma untuk orang di seluruh Asia Pasifik, termasuk pemandu muda, bakal-bakal ibu, pemandu Uber dan mereka dari pelbagai sektor lain. Tahun ini, ia akan berkembang untuk menampung 11 pasaran Asia Pasifik, berbanding sembilan pada 2016, dan akan menambah tumpuan kepada memandu yang terganggu ke bahan latihan.

Ford juga melancarkan kempen kesedaran awam untuk mendidik pekerja Asia Pasifik, pelanggan dan orang awam tentang bahaya memandu dalam keadaan terganggu.

"Hari ini, orang ramai mahu terus berhubung dengan keluarga, rakan dan rakan sekerja, walaupun semasa mereka memandu," kata Williams. "Di sinilah teknologi dapat membantu mengurangkan gangguan pemandu dan mengapa Ford mempromosikan tabiat pemanduan yang bertanggungjawab untuk memastikan jalan raya selamat bagi semua orang."

Kesimpulan kategori gambaran pemandu yang terganggu di Asia Pasifik:
• Lakukan seperti yang saya katakan, bukan seperti yang saya lakukan: Ibu bapa adalah kumpulan yang paling terganggu di jalan raya, dengan 43 peratus ibu bapa mengalami kemalangan atau kehilangan jarak dekat di mana pemandu terganggu terlibat.
• Stationary (tidak bergerak) tetapi tidak selamat: 59 peratus pemandu menggunakan telefon mereka dalam lalu lintas atau di lampu isyarat, walaupun ini merupakan satu kesalahan.
• Saya perlu membuat/menjawab panggilan ini: Orang ramai mungkin membuat atau menerima panggilan ketika memandu ketika keluar dari keluarga dan rakan-rakan (62 peratus) atau berkaitan kerja (46 peratus).
• Ketagihan telefon: Penggunaan telefon bimbit mendahului senarai gangguan dalam kereta, diikuti oleh penumpang lain dan menggunakan alat solek.
• Ayah yang terganggu: Bapa mungkin menggunakan telefon bimbit mereka semasa memandu untuk membuat atau menerima panggilan atau teks (41 peratus), menggunakan media sosial (27 peratus) atau membaca atau menonton sesuatu (26 peratus).
• Ssssh kembali ke sana: 40 peratus ibu berkata mereka terganggu oleh penumpang lain dan lebih daripada separuh mengaku makan atau minum di belakang stereng.
• Tidak dapat menolong diri sendiri: 54 peratus pemandu cuba untuk tidak menggunakan telefon semasa memandu, tetapi akhirnya melakukannya.
• Latihan yang lebih banyak: 70 peratus responden berkata mereka tidak menerima sebarang latihan memandu yang terganggu, sementara 85 peratus mengatakan mereka menyokongnya.
• Snap gembira: 22 peratus daripada wanita, sama ada mengambil gambar atau swafoto semasa memandu. Sebab utama? Kebosanan.

Kajian dalam talian ini dijalankan oleh GlobalWebIndex pada Mei 2017 bagi pihak Ford Motor Company, dan termasuk 4000 responden dari Asia Pasifik.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Pengenalan ini sekaligus menjadikan ia Raptor merah yang pertama diperkenalkan di dalam pasaran.…
Berita Domestik
  Apa yang tidak dimaklumkan adalah bahawa harga untuk barisan model tahun 2021 Ranger telah…
Berita Domestik
Selain itu, dua Pelan Waranti Lanjutan2 (Extended Warranty Plan) untuk pemilik Ford Ranger sedia…