Krisis bahan api di Tunisia, kerajaan gagal patuhi perjanjian penghantaran bekalan baharu

oleh Penyumbang Rencana|
Ramai pemandu kecewa setelah beratur panjang di luar stesen minyak di Tunisia pada Selasa walaupun selepas Menteri Tenaga berjanji bahawa kekurangan penghantaran bahan api akan berakhir pada hari Isnin dengan penghantaran baharu.


Kebanyakan stesen minyak di Tunisia mula kehabisan minyak pada hujung minggu lalu apabila bekalan negara berkurangan dan kerja-kerja import bahan api tersebut menjadi perlahan.

 

Keadaan trafik yang teruk turut berlaku di bandar-bandar Tunisia dengan barisan kereta yang menjangkau kilometer di beberapa tempat.


"Saya tidak pergi kerja hari ini," kata Mohamed Neji, yang telah menunggu selama satu setengah jam di daerah Ariana di Tunis.


"Kami telah menjadi seperti pelarian di negara kami sendiri," tambahnya, merujuk kepada kekurangan bekalan lain yang melanda Tunisia dalam beberapa minggu kebelakangan ini termasuk tepung, gula, mentega, susu dan minyak masak.


Tunisia menghadapi krisis kewangan awam dan kesatuan buruh yang berpengaruh yang mempunyai cawangan dalam sektor kerajaan dan bekalan negara.


Masalah utama negara tersebut adalah kerajaan bergelut membayar barangan import yang dijual pada kadar subsidi.

 

Dikebanyakan stesen minyak, pemilik kenderaan hanya dibenarkan mengisi petrol sehingga 30 dinar ($9), atau kira-kira 13 liter sahaja. 

 

Di beberapa tempat, pekerja stesen minyak mengagihkan petrol daripada botol plastik untuk mengurangkan kesesakan di pam.


"Saya menunggu giliran saya selama dua jam. Ia adalah mimpi ngeri yang kami jalani setiap hari. Saya tidak lagi mempunyai keyakinan terhadap kerajaan ini. Negara telah muflis, tetapi mereka dalam kerajaan terus memberitahu kami semuanya tersedia," kata Zara, seorang wanita yang menunggu di Ariana.
 

 

 

Reuters