KPKT arah PBT kompaun individu buang sampah keluar kenderaan

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk mengeluarkan kompaun terhadap individu yang membuang sampah keluar dari kenderaan serta-merta.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming berkata ia susulan tular gambar menunjukkan longgokan sampah yang bertaburan di tepi jalan menyebabkan pekerja PBT perlu melakukan kerja pembersihan.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

"PBT akan mengeluarkan kompaun dan pastikan ia dibayar. Tindakan tegas akan diambil dan kamu yang buang sampah kena bertanggungjawab.

"Kita semua ada pergi sekolah. Kita semua ada pendidikan sivik maka tanggungjawab semua pihak untuk menjaga kebersihan awam. Bukan sahaja kita serah kepada pekerja-pekerja PBT.

"Kita pun tahu cuaca sekarang panas terik, kasihanilah kepada pekerja-pekerja kita ini yang bertungkus-lumus untuk menjaga kebersihan awam," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Program Meriah Beraya di sebuah pusat beli-belah pada Sabtu.

Mengenai gambar longgokan sampah yang tular itu, Nga berkata perkara itu amat dikesali dan semua pihak diminta bertanggungjawab membuang sampah di tempat sepatutnya selain menggunakan tong sampah disediakan bagi memastikan kebersihan kawasan sekitar.

"Oleh kerana itu, jika hendak makan dalam kereta, bungkusan itu letak dalam kereta dulu. Bila sampai ke kampung halaman, barulah angkat keluar, buang dalam tong sampah. Bukan dengan suka hati buang di tepi jalan dan harap orang lain iaitu pekerja kita kutip untuk anda," katanya.

Dalam pada itu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kepayang berkata KPKT telah menggerakkan hampir kesemua jenteranya untuk memastikan kebersihan awam menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Tular beberapa gambar di media sosial menunjukkan sampah termasuk bungkusan makanan dan minuman bertaburan di sepanjang jalan dipercayai di laluan Kuala Lipis, Pahang ke Gua Musang, Kelantan dengan pekerja pembersihan mengutip sisa berkenaan.

Terdahulu, Nga menyampaikan baucer sumbangan Hari Raya berjumlah RM22,500 kepada 150 keluarga di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Kepayang.

 

Bernama

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurutnya, setiap tindakan pengguna yang tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah merata-rata…
Berita Domestik
  Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Wan Azlan Wan Mamat berkata, suspek kejadian…
Informasi
  SWCorp Johor dalam kenyataannya memberitahu siasatan telah dijalankan bagi mengesan pelaku…