Kos servis kenderaan mungkin lebih mahal pada 2024!

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Mulai tahun depan kemungkinan kos servis kenderaan akan menjadi lebih mahal memandangkan cukai perkhidmatan yang dijangka meningkat daripada 6 peratus kepada 8 peratus.

Pembaikan dan penyelenggaraan kenderaan tidak termasuk dalam kategori yang dikecualikan di bawah skim cukai yang lebih tinggi yang akan dilaksanakan mulai 1 Mac.

Bagaimanapun, masih belum ada pengesahan rasmi mengenai perkara itu.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

Gabungan Persatuan Syarikat Permotoran dan Kredit Malaysia (FMCCAM) juga akan meminta kerajaan mempertimbangkan dengan mengetepikan tambahan 2 peratus kenaikan cukai perkhidmatan untuk bengkel kecil dan mereka yang memandu kereta terpakai.

Presidennya Datuk Tony Khor berkata kadar cukai perkhidmatan baharu itu tidak akan menjejaskan harga kereta secara langsung tetapi ia pasti menjejaskan kos penyelenggaraan.

“Saya rasa kadar cukai baharu itu akan terpakai kepada bengkel kereta juga, walaupun kerajaan belum mengesahkannya,” katanya.

Khor berkata walaupun kenaikan itu kecil, ia lebih ketara kepada pemilik kereta terpakai dengan bajet terhad.

“Saya difahamkan bahawa perbelanjaan penyelenggaraan kereta mungkin meningkat tetapi sebagai pemilik, kita juga perlu memastikan keselamatan kenderaan,” katanya.

Baru-baru ini, Jabatan Kastam mengumumkan kadar cukai perkhidmatan di bawah Akta Cukai Perkhidmatan 2018 akan dinaikkan daripada 6 peratus kepada 8 peratus berkuat kuasa 1 Mac ini.

Bagaimanapun, kadar baharu itu tidak termasuk makanan dan minuman, telekomunikasi, penyediaan tempat letak kereta dan perkhidmatan logistik.

Menurut Jadual Kedua Peraturan Cukai Perkhidmatan 1975, perkhidmatan kenderaan bermotor berada di bawah Kumpulan G perkhidmatan bercukai pada kadar 6 peratus.

Pakar cukai Datuk Koong Lin Loong berkata walaupun harga kereta tidak mungkin terjejas, pemilik perlu mengeluarkan lebih banyak wang untuk kos penyelenggaraan.

“Harga kereta hanya akan terjejas oleh cukai jualan, duti import, duti eksais dan permit yang diluluskan.

“Bagaimanapun, perkhidmatan berkaitan kereta seperti pembaikan dan penyelenggaraan akan melibatkan caj buruh dan cukai tambahan 2 peratus,” katanya.

“Jualan kereta tidak mungkin terjejas kerana pembaikan dan penyelenggaraan hanyalah sebahagian kecil daripada keseluruhan kos. Lebih-lebih lagi, sesetengah jenama menyediakan perkhidmatan percuma sepenuhnya sepanjang tempoh jaminan,” tambahnya.

Beberapa syarikat industri automotif lain berkata mereka akan menunggu Jabatan Kastam mengeluarkan panduan komprehensif mengenai kadar cukai baharu itu.

Berhubung isu berasingan, Khor berkata industri automotif masih dalam 'berteka teki' berhubung Cukai Barang Bernilai Tinggi (HVGT) yang akan dilaksanakan Mei depan.

“Kami tidak pasti sama ada kereta mewah akan dikenakan cukai dua kali apabila HVGT dilaksanakan. Harga sekarang sudah termasuk cukai jualan sedia ada,” katanya.

Kadar cukai jualan semasa di bawah cukai jualan dan perkhidmatan (SST) untuk kedua-dua kenderaan yang terputus sepenuhnya (CKD) dan kenderaan terbina sepenuhnya (CBU) adalah 10 peratus.

“Setakat ini, persatuan kami tidak menerima sebarang jemputan untuk melibatkan diri dengan kerajaan berhubung perkara tersebut. Kami berharap sekurang-kurangnya ada sesi soal jawab dengan Kementerian Kewangan,” katanya.

HVGT dijangka akan dikenakan ke atas barangan 'berjenama' besar seperti jet peribadi, kapal layar, barang kemas dan kereta mewah.

Difahamkan, barangan mewah yang dimaksudkan adalah seperti kereta yang berharga lebih RM200,000, jam tangan berharga melebihi RM20,000 dan barang kemas bernilai RM10,000 dan ke atas.

 

- gaji masih sama tetapi kos kehidupan semakin meningkat tanpa noktah! -

 

TheStar