Kerajaan N9 pilih Hilux, Outlander ganti kenderaan penguatkuasa yang kian uzur

oleh Mohamad Hanif|

Sumber gambar: Facebook YAB Menteri Besar Negeri Sembilan

Kerajaan negeri memperuntukkan RM1.68 juta bagi pembelian 15 kereta jenis Toyota Hilux dan Mitsubishi Outlander yang akan digunakan oleh penguat kuasa pentadbiran kerajaan negeri.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, pemilihan kereta tersebut dibuat atas dasar kegunaan yang lasak seperti masuk hutan dan jalan-jalan berbukit, selain kos penyelengaraan yang murah.

"Perolehan aset ini membabitkan 10 kereta jenis Toyota Hilux dan lima Mitsubishi Outlander yang diserahkan kepada 12 jabatan dan agensi kerajaan, bagi memudahkan pasukan penguatkuasaan menjalankan tugas mereka dengan lebih berkesan.
 


"Kenderaan yang sedia ada sekarang ini sudah lama dan ada yang telah uzur, menyebabkan pasukan penguat kuasa kita tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan baik kerana ada kereta yang selalu rosak menyebabkan kos penyelengaraan meningkat," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyerahan Kenderaan Penguatkuasa Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan 2019 di Wisma Negeri hari ini.

Katanya, sebanyak 12 jabatan dan agensi kerajaan seperti Badan Kawal Selia Air Negeri Sembilan, Majlis Sukan Negeri, Pejabat Kewangan Negeri, Pejabat Pengarah Tanah dan Galian serta Pejabat-Pejabat Daerah dan Tanah, menerima kereta tersebut untuk kegunaan penguatkuasaan mereka.

Sementara itu, ketika ditanya mengapa tidak membeli kenderaan tempatan seperti Proton X70, beliau memaklumkan bahawa pengunaan kereta tersebut adalah untuk kegunaan 'off road' dan lebih tahan lasak.

"Saya suka Proton X70 cantik dan canggih, tapi pengunaan kereta tersebut (Toyota Hilux dan Mitsuibishi Outlander) lebih sesuai untuk kegunaan lasak dan 'off road' seperti kerja-kerja tinjauan dalam hutan dan jalan berbukit," katanya.

Sumber: Sinar Harian

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Terdiri daripada lima varian, Toyota Hilux kini boleh memilih varian baharu Doubel Cab 2.4 E A/T,…
Informasi
  Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari'at,…
Berita Global
Untuk menjadikan Fortuner lebih malar segar, beberapa perubahan telah dibuat bermula dari sepasang…