Kerajaan mensasarkan untuk menarik gergasi automotif India ke Tanjung Malim

oleh SALINA JALIL|
Setelah kejayaan perkongsian Proton-Geely dengan China, kerajaan mensasarkan untuk menarik syarikat pembuatan automotif terbesar multinasional India, Tata Group, ke Tanjung Malim.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kedua, Datuk Seri Ong Ka Chuan berkata idea itu adalah untuk mengubah Malaysia menjadi hab automotif, dan akhirnya menjadi sebahagian daripada Persatuan Pasaran Automotif Bangsa-bangsa Asia Tenggara (Asean).

"China mempunyai pasaran automotif terbesar dengan jualan kereta sebanyak 30 juta tahun lepas dan pasaran automotif India juga muncul kerana mereka telah membeli pembuat kereta premium Inggeris Jaguar dan Land Rover.

"Jika kita boleh membawa gergasi automotif India ke Malaysia, kita boleh menceburi pasaran automotif Asean dengan mudah," katanya kepada pemberita di rumah terbuka Tahun Baru Cina di sini.

Ong berkata Asean adalah pasaran tunggal di mana kita boleh menceburkan diri ke 10 negara menerusi perjanjian perdagangan bebas yang ditandatangani kerajaan pada Januari 2015.

"Kami berharap Malaysia boleh bertukar menjadi hub automotif untuk Asean, di mana kami boleh mengeksport kereta ke pasaran Asean dari sini. Ini akan meningkatkan pendapatan negara," katanya.

 

 

Ong berkata beliau telah membincangkan rancangannya dengan Perdana Menteri, serta dengan Menteri Besar Perak, dan mereka menyokong idea itu.

Ong juga berkata membawa pelabur automotif asing berhampiran Cluster Automotif Kebangsaan di Proton City di Tanjung Malim juga akan menarik industri elektronik untuk menubuhkan syarikat mereka di sana.

"Memiliki syarikat automotif yang besar di satu tempat pasti akan menarik industri elektronik untuk menubuhkan syarikat mereka di sana kerana kereta memerlukan bahan-bahan ini.

"Tambahan pula, ia juga akan mewujudkan kira-kira 100,000 pekerjaan di Perak dan rakyat di sini boleh mendapat pendapatan yang lebih tinggi," katanya.

Ong berkata beliau akan menghubungi rakan sejawat India mengenai perkara itu selepas tempoh Tahun Baru Cina.

"Jika mereka setuju, maka mereka boleh membuka kilang mereka di taman perindustrian di Tanjung Malim, yang mana rancangannya akan dibuat berhampiran Bandar Proton.

"Tetapi, sudah tentu kita perlu memberi mereka beberapa bentuk insentif seperti cuti cukai untuk menarik mereka," katanya.

 

Artikel dari http://m.themalaymailonline.com/malaysia/article/government-aiming-to-attract-india-automotive-giant-to-tanjung-malim

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Perjanjian kumpulan pertama ini merangkumi skop usaha sama sehinggalah kepada bantuan teknikal,…
Hezeri Samsuri
Turut hadir di dalam mesyuarat itu ialah pegawai tinggi dari Zheijiang Geely Holding Group Co. Ltd…
Berita Domestik
Seramai 1,500 peminat berbasikal dan rakyat Malaysia yang cintakan alam sekitar serta mementingkan…