Kabel pengecas EV jadi tumpuan pencuri

oleh Firdaus Razani|
Sejak November tahun lalu, Instavolt, pengendali pengecas pantas terbesar di UK, sebanyak 174 kabel dilaporkan dicuri dari 27 tapaknya di Yorkshire dan Midlands.

Dengan setiap kabel berharga sekurang-kurangnya £1000, ia merupakan masalah dengan kos tinggi, walaupun syarikat itu berkata ia lebih mengambil berat tentang kerosakan yang dilakukan oleh kecurian terhadap keyakinan orang ramai terhadap EV.

“Kecurian ini amat mengecewakan pelanggan kami dan kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Instavolt Delvin Lane.

“Revolusi EV sedang berjalan, dengan lebih daripada satu juta EV di atas jalan. Misi kami adalah untuk menjadikan pengecasan EV semudah mungkin, dan kebolehpercayaan adalah salah satu nilai teras kami.”katanya.

Lane berkata pencuri mencuri sepanjang waktu siang dan malam malah akan kembali ke tapak yang sama untuk menyerangnya sekali lagi, kadang kala sebaik lapan jam selepas pembaikan dibuat.

Lane berkata penjenayah terancang sedang mencuri kabel untuk tembaga mereka, yang dia percaya mereka menjual kepada peniaga sekerap haram.

Walau bagaimanapun, beliau menegaskan: "Kabel itu bukan bar tembaga pepejal, ia hanya panjang dawai nipis yang mengambil masa lama untuk diekstrak.

“Ini adalah tanggapan yang salah bahawa tembaga membawa keuntungan kewangan sebenar.”katanya.

Untuk memerangi pencuri, Instavolt memasang kamera CCTV di setiap tapaknya, mengendalikan rondaan, menggunakan penyelesaian keselamatan Smartwater untuk menandai kabelnya dan menggunakan peranti pengesan pintar kepada mereka.

"Kami berharap peranti akan membawa kami terus ke pengedar sekerap yang mengendalikan kabel," kata Lane.

Gridserve juga menjadi mangsa. Jurucakap syarikat itu berkata: “Gridserve memandang serius kejadian vandalisme dan kecurian dan bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa yang berkaitan apabila ia berlaku.

“Kami bertindak secepat mungkin untuk memastikan sebarang pengecas yang rosak kembali dalam talian tepat pada masanya. Kami juga sedang menyiasat langkah antikecurian tambahan.”katanya

Lain-lain termasuk BP Pulse dan Osprey. Tapak mereka di Newark telah diserang pencuri kabel pada November tahun lalu, dan kecurian kabel lain telah dilaporkan di Norwich dan Rotherham.

 

Baca lanjut di AutocarUK

Berita Berkenaan

Berita Global
Ini kerana menurut CEO Tesla Elon Musk, "statistik penggunaan wayar pengecas tersebut adalah…