Jualan kenderaan EV semakin meningkat

oleh SALINA JALIL|
Pasaran automotif menyaksikan peningkatan jualan kenderaan elektrik (EV), EV bateri dan EV hibrid 'plug-in' yang kukuh walaupun permintaan terhadap kenderaan susut berikutan pandemik COVID-19, demikian menurut Petronas Lubricants International (PLI).


Cabang pembuatan dan pemasaran minyak pelincir global Petronas itu berkata, aliran ke arah elektrifikasi barangan dan pengangkutan dijangka merekodkan peningkatan ketara.
Modenas

 

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PLI, Giuseppe D'Arrigo, berkata pandemik telah mengubah ekonomi dan perniagaan di seluruh dunia di samping beroperasi dalam persekitaran baharu yang sukar.

 

"Walaupun perubahan boleh menjadi cabaran, kami di PLI percaya dengan komitmen kami dan melihat cabaran ini sebagai peluang untuk terus memacu penyelesaian baharu dan berusaha lebih daripada kelaziman.

 

"Inovasi produk kami didorong oleh satu piawaian iaitu kemampanan, dan ini mendorong PLI untuk terus memanfaatkan penyelesaian teknologi bendalir kami yang berbeza bagi mengembangkan sektor e-mobiliti demi masa depan yang lebih bersih dan lestari," katanya dalam kenyataan media.

 

Beliau berkata, industri minyak dan gas mengakui keperluan segera untuk melakukan usaha berkaitan saranan dan perkembangan iklim menerusi teknologi untuk kemajuan e-mobiliti.

 

 

Ketika Webinar Bendalir EV oleh PLI yang diadakan baru-baru ini itu, peserta daripada Rimac Automobili, Elizabeta Žalac, berkata walaupun pembuat kenderaan mempercepatkan pelan pelancaran EV disebabkan sasaran pengawalseliaan pelepasan yang ketat dan amat mencabar namun COVID-19 menyebabkan kelewatan pembangunan elektrifikasi, mobiliti bersama dan pemanduan tanpa pemandu.

 

Beliau berkata gangguan itu akan memberi kesan kepada industri pada 2021.

 

"Penurunan jualan kenderaan sememang dijangkakan sebelum meningkat kembali pada 2022, ketika pasaran mungkin mencapai titik penting memandangkan prestasi pek bateri terus meningkat, dan lebih penting, infrastruktur pengecasan dibangunkan," katanya.

 

Webinar Bendalir EV selama 90 minit itu dihadiri oleh 150 peserta merangkumi pakar terkemuka industri, rakan kongsi pembuat peralatan tulen, ahli akademik dan pembekal dari seluruh dunia untuk mewujudkan perbincangan dalam memajukan teknologi bendalir bagi masa depan e-mobiliti.

 

 

Hezeri Samsuri seringkali bercerita tentang kenderaan EV, di bawah adalah salah satu video beliau yang boleh dijadikan panduan untuk mereka yang meminati kenderaan tanpa petrol ini.

 

 

Berita Berkenaan

Berita Global
Dalam satu kenyataan yang dibuat oleh menteri tenaga, Arifin Tasrif berkata, motosikal elektrik…
Berita Global
Malah, Maserati baru-baru ini turut mendedahkan beberapa keping gambar teaser yang mendedahkan…
Berita Global
Salah satu daripada kilang tersebut, fasiliti Douai bakal menjadi lokasi pemasangan kenderaan…