Jual RON95 kepada kenderaan asing, 10 stesen minyak di JB disiasat

oleh Mohamad Hanif|
Sebanyak 10 stesen minyak di bandar raya Johor Bahru ini disiasat mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 susulan penjualan petrol bersubsidi kepada kenderaan asing dari negara jiran.

Pengarah Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Johor, Mohd Hairul Anuar Bohro, berkata ia berdasarkan aduan diterima daripada orang ramai berkaitan isu sama selepas pembukaan sempadan negara pada 1 April 2022.

Beliau berkata, pihaknya juga menjalankan pemeriksaan berterusan bagi mengenal pasti sekiranya terdapat stesen minyak lain yang masih berdegil dan melakukan perkara sama.

Katanya, secara keseluruhan pemantauan dilakukan pihaknya mendapati isu berkenaan semakin berkurangan susulan pelbagai langkah dilakukan KPDNHEP dan pengusaha stesen minyak.

"Kami menasihati mereka lebih peka bagi mengelak perkara sama berulang.

"KPDNHEP akan mengambil tindakan tegas terhadap pemilik stesen minyak yang gagal memantau penyalahgunaan RON95 mengikut undang-undang," katanya.

KPDNHEP turut menjalankan pemantauan di stesen minyak di kawasan sempadan Johor dengan radius 25 kilometer termasuk Jalan Tun Razak menghala ke Jalan Skudai di sini bagi memastikan kenderaan dengan nombor pendaftaran asing tidak menyalah guna petrol RON 95.
 

RON05


Sementara itu, seorang pengusaha stesen minyak di bandar raya ini dikenali sebagai Rahmat berkata, dalam usaha mengelak kenderaan asing mengambil kesempatan membeli petrol bersubsidi, pihaknya juga menambah bilangan pekerja.

Beliau berkata, kakitangan berkenaan bukan saja memudahkan pelanggan yang ingin mengisi minyak, malah memantau sama ada kenderaan asing membeli petrol bersubsidi.

Katanya, pemantauan juga dilakukan menerusi sistem kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang.

"Kami bukan mahu mengaut keuntungan, sebaliknya sesetengah warga asing membuat pembayaran menerusi kad kredit dan mengisi minyak ketika keadaan stesen minyak agak sibuk hingga kami tidak menyedari perbuatan mereka.

"Sekiranya ia stesen minyak berkonsepkan layan diri, lebih rumit bagi kami, jadi langkah menambah bilangan pekerja diharap mampu menangani kes tidak sepatutnya berlaku ini," katanya.

Terdahulu, tular di media sosial rakaman gambar beberapa kenderaan bernombor pendaftaran Singapura sedang mengisi petrol RON95 yang dipercayai di stesen minyak sekitar bandar raya Johor Bahru.

Ia susulan pembukaan sempadan darat Malaysia-Singapura yang membolehkan pengembara dari republik itu memasuki negara ini sama ada menerusi Tambak Johor atau SecondLink di Tanjung Kupang, Iskandar Puteri.

Larangan penjualan petrol RON95 kepada kenderaan bernombor pendaftaran negara asing sudah dilaksanakan sejak 1 Ogos 2010.

Susulan itu, sebarang aduan boleh disalurkan menerusi e-aduan KPDNHEP di http://e-aduan.kpdnhep.gov.my, WhatsApp di talian 019-2794317 atau talian bebas tol 1-800-886-800.

Sumber: Berita Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut laporan Bernama, ia bagi membolehkan kenderaan pendaftaran asing mendapatkan bekalan petrol…
Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Cheras ACP Zam Halim Jamaluddin berkata dalam video berdurasi 14 saat di laman…
Berita Global
Dalam hantaran di laman mikroblog Twitter, Ernie Boch Jr. menggelarkan usaha murni ini dengan nama…