JPJ tingkat operasi menjelang Aidilfitri

oleh Penyumbang Rencana|
gambar dari Harian Metro
Menjelang ketibaan sambutan Aidilfitri dalam beberapa hari sahaja lagi, dengan peningkatan jumlah kenderaan di jalan raya di merata tempat semakin ketara, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di setiap negeri mula melaksanakan pelbagai inisiatif dan operasi dalam usaha memelihara keselamatan pengguna jalan raya.


Di Pulau Pinang, Ops Hari Raya Aidilfitri di Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang, pada Rabu menyaksikan 11 motosikal disita atas pelbagai kesalahan.
BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

 

Pengarah JPJ Pulau Pinang Adenan Md Isa berkata operasi yang membabitkan penunggang motosikal itu telah bermula hari ini dan akan dilaksanakan sehingga 27 April nanti, dan antara mereka adalah empat warga asing yang menunggang tanpa lesen.

Beliau berkata antara kesalahan yang banyak dikesan dalam operasi itu ialah memandu laju, menggunakan telefon bimbit ketika membawa motosikal, memotong di garisan berkembar, tidak mematuhi lampu isyarat merah, tidak memakai topi keledar dan lain-lain.

Selain itu menurutnya JPJ sudah mengenal pasti kawasan yang kerap berlaku kemalangan maut di Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Utara (SPU) dan akan meningkatkan rondaan di kawasan berkenaan.

Sementara itu di NIBONG TEBAL, polis menyita 18 motosikal dalam Ops Samseng Jalanan di kawasan Bandar Tasek Mutiara, Simpang Ampat dekat sini semalam.

Pemangku Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan Deputi Superintendan Mohd Norazmi Abd Ghapar berkata pihaknya menjalankan operasi itu bermula 11 malam tadi hasil risikan dan maklumat awam terdapat kegiatan mat rempit di kawasan berkenaan.

"Hasil pemantauan mendapati ada beberapa remaja menunggang motosikal dalam keadaan berbahaya di kawasan itu, malah mereka juga tidak memakai topi keledar, motosikal itu disita mengikut Seksyen 64 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

"Semua penunggang motosikal itu yang berusia 13 hingga 22 tahun dibawa balik ke balai polis untuk dokumentasi dan polis turut mengeluarkan saman kepada ibu bapa remaja yang menunggang motosikal tanpa lesen," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Katanya, dalam operasi itu 64 saman turut dikeluarkan kerana pelbagai kesalahan lalu lintas.

Di KOTA BHARU, pemantauan oleh JPJ Kelantan menerusi penggunaan dron dalam Ops Hari Raya sejak Ahad lepas mendapati masih ramai pengguna jalan raya gagal mematuhi peraturan peraturan lalu lintas, terutama yang membabitkan kesalahan memotong barisan.

Pengarahnya Mohd Misuari Abdullah berkata susulan itu 99 notis telah dikeluarkan dalam tempoh berkenaan dalam operasi berkenaan setakat hari ini.

"Operasi dilaksanakan di sekitar Kota Bharu, Tanah Merah dan Pasir Mas. Selain penggunaan dron operasi turut dibantu Unit Penguatkuasaan Bermotosikal (UPB) mengikut kesalahan di bawah Kaedah 5, Kaedah-kaedah Lalu Lintas 1959 iaitu memotong di sebelah kiri jalan.

"Penggunaan dron amat membantu mengesan kesalahan pemandu yang masih degil dan suka melakukan kesalahan yang sekali gus boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas serta risiko berlaku kemalangan khususnya di musim perayaan ini," katanya kepada Bernama ketika dihubungi, pada Rabu.

"Pada operasi yang sama JPJ Kelantan turut mengeluarkan sebanyak 15 notis kesalahan melanggar lampu merah, lima notis bagi kesalahan teknikal dan dua notis kesalahan tidak memakai topi keledar," katanya.

Sementara itu dalam satu kenyataan Mohd Misuari berkata JPJ Kelantan menugaskan 250 anggotanya bagi membantu pihak polis menyuraikan aliran trafik di Gua Musang sempena hari raya Aidilfitri tahun ini.

"Kita jangkakan aliran trafik akan bertambah dan sesak di pintu masuk utama Kelantan kerana orang ramai akan mula pulang ke kampung bagi menyambut Hari Raya," menurut kenyataan itu.

Selain itu menurutnya pemantauan penuh terhadap kenderaan perkhidmatan awam (bas ekspres) juga akan dilaksanakan dengan membuat pemeriksaan teknikal bas serta pemandu, agar bebas daripada pengaruh dadah di sekatan jalan raya (SJR) Mentara, Gua Musang.

"Kita juga menempatkan anggota JPJ di dalam bas sebagai penumpang bas untuk membuat penyamaran untuk memastikan pemandu bas mematuhi peraturan jalan raya selain pemantauan udara menggunakan dron bagi merakam imej atau video pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan," katanya.

Mohd Misuari berkata Operasi Penguatkuasaan Perayaan Sempena Hari Raya Aidilfitri dilaksanakan bermula semalam hingga 27 April ini.

 

jpj
gambar dari Harian Metro

Di SHAH ALAM, JPJ Selangor akan memfokuskan penguatkuasaan di 23 kawasan yang dikenal pasti kerap berlaku kemalangan di negeri itu sepanjang Ops Hari Raya Aidilfitri 2023 (OPS HRA) yang bermula pada Selasa.

Timbalan Pengarah JPJ Selangor Ahmad Kamarunzaman Mehat berkata antara lokasi yang dikenal pasti kerap berlaku kemalangan ialah Lebuhraya Persekutuan, Jalan Kuala Lumpur - Ipoh, Jalan Meru, Lebuhraya ELITE dan di kilometer sembilan hingga 16 di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

Beliau berkata operasi penguatkuasaan yang bermula semalam hingga 27 April, melibatkan 325 anggota JPJ yang memfokuskan sembilan kesalahan utama termasuk tidak mematuhi peraturan lalu lintas, memandu melebihi had laju, mengguna telefon bimbit ketika memandu, memotong barisan dan membawa lebih had muatan.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Ops HRA di Terminal 17, Seksyen 17, pada Rabu, beliau berkata pada Ops kali ini juga pihaknya akan memberi tumpuan kepada penunggang motosikal, antaranya yang berkaitan dengan lesen memandu, nombor pendaftaran kenderaan dan kesalahan teknikal.

 

 

Harian Metro

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Nazili yang berkata kepada The Star menyatakan sebanyak 14,163 unit kenderaan diperiksa dan 2,053…
Berita Domestik
"Daripada jumlah itu, 556 motosikal disita selain 14,269 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan…
Berita Domestik
"JPJ memandang serius isu ini terutamanya warga asing yang menunggang motosikal tanpa lesen memandu…