JPJ buka bidaan nombor pendaftaran dalam talian bermula 15 April ini

oleh Mohamad Hanif|
Modenas

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Bernama, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bakal melaksanakan sistem bidaan nombor pendaftaran kenderaan dalam talian (e-bidding) bermula 15 April ini. 

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri ShaharuddinKhalid berkata, sistem itu membolehkan pemilik kenderaan membida nombor pendaftaran pilihan tanpa perlu hadir ke pejabat JPJ. 

Ia juga bertepatan dengan tema Hari Ulang Tahun Penubuhan JPJ yang ke-73 iaitu Digitalisasi Ke Arah Integriti. 

“e-bidding akan bermula dengan siri nombor plat FC… bermakna, nombor itu akan ditender secara dalam talian.

“Ia juga bukan tertakluk kepada kawasan sekitar negeri berkenaan contohnya di Putrajaya sahaja… ia akan bergerak, dibida oleh rakyat Malaysia di mana-mana menggunakan dalam talian,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas muncul dalam program Nine 11 terbitan Bernama News Channel (saluran Astro 502) di sini hari ini.

Tahun lalu, keputusan tender bagi siri nombor plat FB menunjukkan harga paling mahal ialah RM660,000 bagi siri FB 1, yang mirip kepada singkatan Biro Penyiasatan Persekutuan Amerika (FBI).


Pada 2016, Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar memenangi bidaan ke atas nombor plat F1 dengan nilai RM836,660 selain berjaya membida plat W1N pada 2014 dan WWW1 pada 2012 masing-masing bernilai RM748,000 dan RM520,000.

JPJ memperoleh RM280 juta melalui bidaan pendaftaran nombor plat kenderaan pada tahun 2017 manakala RM137 juta diperoleh menerusi belian biasa.

Shaharuddin berkata e-bidding memudahkan pengguna mendapatkan nombor pendaftaran kenderaan tanpa perlu menghantar borang seperti sebelum ini.

JPJ akan memperkenalkan satu lagi projek iaitu sistem pemanduan kenderaan secara elektronik yang menguji kenderaan di dalam bilik kawalan menggunakan pemanduan secara digital.


Sumber: Bernama

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "JPJ Perlis membuka siri pendaftaran ini hingga 22 Februari lalu dan menerima pembida sebanyak 4…
Berita Domestik
  Pengarah JPJ Kedah, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, bidaan tertinggi adalah KFC 7 sebanyak…
Berita Domestik
  Katanya, jumlah kutipan tersebut melepasi sasaran awal pihaknya yang berjumlah RM2.5 juta bagi…