JPJ - Bentang tilam di tempat penumpang belakang undang bahaya

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Tindakan segelintir pengguna kenderaan pelbagai guna (MPV) yang membentangkan tilam mahu pun toto di bahagian penumpang belakang terutama yang berkeluarga semasa kenderaan bergerak adalah satu kesalahan dan mengundang bahaya.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Rospiagos Taha berkata, perlakuan tersebut membahayakan pemandu dan penumpang terutama kanak-kanak.
AION MREC Banner Campaign May 2024

"Semua pemandu dan penumpang dewasa hendaklah duduk di kerusi ketika kenderaan bergerak.

"Tambahan pula, bermula Januari 2009, peraturan pemakaian tali pinggang keledar tempat duduk belakang telah dikuatkuasakan melalui Kaedah-Kaedah Kereta Motor (Tali Pinggang Keledar) (Pindaan 2008)," katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Beliau berkata, bagi kanak-kanak dengan berat kurang daripada 36 kilogram atau ketinggian kurang daripada 136 sentimeter atau berumur kurang 12 tahun dikehendaki memakai kerusi keselamatan kanak-kanak ketika kenderaan bergerak.

Jelasnya, peraturan-peraturan itu dikuatkuasakan bagi mengurangkan impak dan menjamin keselamatan penumpang sekiranya berlaku kemalangan.

Pada Isnin, tular gambar memaparkan kanak-kanak dalam sebuah MPV yang baring dengan beralaskan toto di bahagian penumpang belakang.

Berikutan itu, seorang individu telah membuat ulasan di media sosial X bahawa pendidikan keselamatan pengguna jalan raya masih di tahap rendah.

Dakwa pemilik akaun X Hezeri Samsuri, ibu bapa boleh dikenakan saman dan penjara jika berlaku kemalangan hingga akibatkan kematian kerana kelalaian itu.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
"Kalau kita tengok tadi, ada sebuah kenderaan Honda City yang ditahan, hasil siasatan mendapati dia…
Berita Domestik
"Dalam pemeriksaan di Taman Arowana, JPJ menyita sebuah lori dipandu lelaki Pakistan malah dia…
Informasi
"Bidaan akan diadakan selama lima hari secara dalam talian di Sistem JPJeBid bermula hari ini dan…