Jalan di HSA diturap selepas tak sampai 48 jam lawatan MB

oleh SALINA JALIL|
gambar dari facebook MB Johor
Tidak sampai 48 jam Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi, membuat lawatan mengejut meninjau keadaan jalan raya berlubang dan kemudahan di sekitar Hospital Sultanah Aminah (HSA), syarikat konsesi akhirnya mengambil tindakan segera membaik pulih dan menurap jalan di hospital berkenaan.


Onn Hafiz dalam muat naik di akaun Facebooknya berkata, hasil lawatannya di HSA pagi Selasa, beliau mendapati kerja baik pulih jalan sudah dilaksanakan.
AION MREC Banner Campaign May 2024

 

"Hasil lawatan saya pagi ini ke HSA Johor Bahru, mendapati kerja baik pulih jalan sepanjang 120 meter di hadapan poliklinik di hospital itu sudah bermula dan akan diteruskan hari ini (Selasa).

 

"Pada masa sama, hari ini, Kementerian Kesihatan (KKM) akan membuat permohonan kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) bagi meluluskan peruntukan bagi kerja baik pulih bekalan elektrik, sistem elektrik dan mekanikal di HSA.

 

"Terima kasih kepada YB Khairy Jamaluddin (Menteri Kesihatan), YB Ling Tian Soon (EXCO Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Johor) KKM dan semua pihak yang berusaha membantu rakyat.

 

"Insya-Allah, semoga dipermudahkan segala urusan," katanya dalam muat naik di Facebook beliau itu.

 

Ahad lalu, Onn Hafiz yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap, dilaporkan mengadakan lawatan mengejut ke HSA, di sini, antara hospital awam tersibuk di negara ini.

 

Beliau dilaporkan melihat sendiri keadaan fasiliti, jalan raya dan landskap di sekitar HSA selain secara peribadi menghubungi Menteri Kesihatan mengenai situasi hospital itu.

 

"Kami telah meminta syarikat konsesi yang bertanggungjawab untuk mengambil tindakan segera bagi membaik pulih jalan-jalan di sekitar hospital serta memperindahkan semula landskap hospital ini.

 

"Kerja baik pulih dicadangkan dibuat pada waktu malam supaya tidak mengganggu urusan pesakit pada sebelah siang.

 

"Selain itu, saya telah menghubungi EPU dan JKR agar peruntukan bagi menaik taraf fasiliti dan kemudahan HSA dapat diluluskan segera," katanya.

 

 

 

Berita Harian