Itali saman kereta celup Italian!

oleh Firdaus Razani|
gambar hiasan
Kerajaan Itali kini telah melancarkan kempen terhadap syarikat yang ingin menggambarkan kereta keluaran asing sebagai “Made in Italy”.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Pihak berkuasa antitrust Itali mendenda sebuah syarikat kereta tempatan AS$6.4 juta selepas mendakwa ia telah melabelkan kenderaan secara haram daripada pengeluar China termasuk Chery Automobile Co sebagai buatan Itali.

 

italy

 

DR Automobiles telah mempromosikan kereta daripada Chery, BAIC Motor Corp dan Anhui Jianghua Automobile Group, atau JAC Motors, sebagai kereta buatan Itali sejak sekurang-kurangnya Disember 2021, kata agensi itu di laman webnya.

Kereta buatan China itu telah dipasarkan di bawah jenama DR dan EVO selepas "sentuhan terakhir" di Itali, katanya.

Langkah itu melanjutkan tindakan keras sejak beberapa bulan lalu oleh kerajaan Perdana Menteri Giorgia Meloni ke atas kenderaan buatan asing yang memberi gambaran seperti dibuat di Itali.

Pada bulan Mei, polis kewangan merampas berpuluh-puluh Fiat Topolino yang dihasilkan di Maghribi kerana mereka memakai bendera Itali.

 

fiat
Fiat Topolino

 

Syarikat induk Stellantis NV juga terpaksa menamakan semula Alfa Romeo baharu selepas Rom mengambil isu dengan rancangan kumpulan itu untuk memanggil SUV buatan Poland itu Milano.

DR, yang berpangkalan di Macchia d'Isernia utara Naples, berkata ia akan merayu keputusan itu.

Kenderaannya hanya 60-70 peratus siap dipasang di China, kata jurucakap melalui telefon pada Khamis, sambil menambah bahawa syarikat itu membuat perubahan penting di kilangnya untuk memenuhi peraturan Eropah, contohnya dengan sistem bahan api dan piawaian perlanggaran.

Sebahagian daripada membina kereta di Asia adalah amalan biasa dalam sektor automotif dan "tidak pernah disembunyikan daripada orang ramai", kata DR.

Pengiklanannya "tidak pernah berniat untuk menghebahkan dakwaan pembuatan lengkap kereta di Itali".

Kerajaan Meloni juga telah bertelagah dengan pemilik Fiat Stellantis berhubung rancangan untuk memindahkan pengeluaran ke negara kos rendah, kerana kerajaan Eropah mendesak pembuat kereta untuk mengekalkan pekerjaan yang berpendapatan tinggi.

Minggu lalu, Kesatuan Eropah menaikkan tarif ke atas kenderaan elektrik bateri buatan China kepada sebanyak 48 peratus.

Ia adalah satu langkah yang bertujuan untuk melindungi pembuat kereta tempatan daripada persaingan kos rendah ke atas produk yang penting kepada matlamat kemampanan rantau itu.

fiat

Kereta bandar DR 1.0 berasaskan eQ1 Chery, model popular di negara asalnya.

Chery telah mengambil alih tapak kilang Nissan di Barcelona dan menyasarkan untuk mula mengeluarkan EV di sana menjelang akhir tahun ini.

DR Automobiles menjangka akan tertakluk kepada tarif EU ke atas kenderaan elektrik China untuk model EV yang dijualnya, kata jurucakap itu.

Syarikat itu merancang untuk menambah kilang Itali untuk meningkatkan pemasangan tempatan, katanya.

 

SUMBER : SouthChinaMorningPost

Berita Berkenaan

Berita Global
Pada jam 1 pagi (waktu tempatan), polis menerima panggilan mengenai kenderaan yang memandu secara…
Berita Global
Sepanjang kariernya, Gandini terkenal dengan hasil kerjanya bersama Lamborghini, di mana dia…
Informasi
Pada tahun 2016, Ferrari mendakwa ia mempunyai jumlah pelanggan tiga kali lebih ramai daripada…