Insiden LRT - keluarga mangsa tuntut ganti rugi RM1.8 juta dari Prasarana

oleh Mohamad Hanif|
Keluarga salah seorang penumpang yang cedera parah dalam kemalangan transit aliran ringan (LRT) minggu lalu telah menghantar notis tuntutan undang-undang kepada Prasarana Malaysia Berhad, dengan tuntutan RM1.8 juta sebagai ganti rugi.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

Mangsa, Wong Chee Foong, 52, bapa kepada empat anak berusia antara 3 hingga 15 tahun, mengalami pelbagai kecederaan serius di kepala, muka dan tulang belakang dan masih belum sedarkan diri.

Tuntutan tersebut antara lain adalah untuk membiayai kos perubatan, kecederaan fizikal, tekanan mental dan emosi serta kehilangan pendapatan, apatah lagi mangsa adalah satu-satunya pencari nafkah keluarga.

"Saya di sini untuk menyatakan kekesalan terhadap Prasarana dan cara mereka menangani situasi ini. Saya kecewa kerana selepas enam hari, keluarga kami masih belum menerima sebarang surat atau permohonan maaf rasmi dan sokongan moral.

"Saya mahukan jawapan daripada Prasarana, kami sekeluarga sangat memerlukan dia (Wong) kerana dia satu-satu yang mencari nafkah untuk kami, dia ada empat anak untuk diberi makan.

 


"Sekarang ini saya bingung, keluarga saya juga begitu. Kami tak tahu bagaimana masa depan kami nanti," kata isteri mangsa, Joyce Wong, dalam satu sidang media, hari ini.

Dia juga menyatakan bahawa RM1,000 yang ditawarkan Prasarana sebelum ini tidak wajar bagi mangsa kerana ada antara mereka mengalami kecederaan yang serius.

Peguam keluarga itu, Jazzmine Khoo berharap agar Prasarana dapat menjawab surat berkenaan dalam tempoh yang ditetapkan iaitu tujuh hari, dan akan mengemukakan cadangan penyelesaian yang baik serta lebih wajar kepada mangsa.

"Kami minta keikhlasan dan kesungguhan Prasarana untuk melihat tuntutan yang diminta dalam letter of demand yang dihantar pihak kami, bagi membolehkan jumlah itu diberi sebagai ganti rugi kepada keluarga untuk kecederaan fizikal, untuk kehilangan mata pencarian, untuk kesan selepas ini.

"Ini kerana, kita tidak tahu jika client boleh kembali bergerak seperti biasa dan boleh kembali bekerja.

"Mereka juga mempunyai seorang anak menghidap autisme yang mempunyai keperluan khas, jadi nilai yang kami tuntut itu bukan sahaja untuk hari ini, tetapi juga melihat kepada impak di masa hadapan," ujarnya.

Dalam kejadian pada 24 Mei lalu, sebuah tren yang rosak bertembung dengan sebuah tren lain yang membawa 213 penumpang dalam terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan KLCC di laluan Kelana Jaya.

Seramai 47 penumpang cedera parah termasuk tiga dalam keadaan kritikal, sementara 166 lagi menbgalami cedera ringan.

Sumber: Astro Awani

Berita Berkenaan

Informasi
  "Kerugian akibat banjir, sila rujuk senarai semak untuk memastikan syarikat insurans anda boleh…
Berita Domestik
Rakaman yang diperoleh sewaktu memandu sebenarnya boleh dijadikan bahan bukti penting terutama…
Berita Global
  Penuntut jurusan perubatan di Khon Kaen University itu tidak sempat menggapai cita-citanya untuk…