Honda Jazz, Odyssey klon 'laris' di Kelantan

oleh SALINA JALIL|
Harga kereta jenis Honda Jazz klon yang dijual jauh lebih murah berbanding harga pasaran menjadi faktor utama peminat kereta kompak itu di negeri ini berlumba-lumba membelinya.


Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, sebuah kereta jenis Honda Jazz klon dijual pada harga RM10,000 berbanding harga baru di pasaran iaitu RM80,000.

 

Katanya, berdasarkan pemeriksaan, kereta klon menjadi pilihan golongan berusia 35 hingga 45 tahun dengan membeli kenderaan menerusi laman web yang diperoleh dari Singapura.

 

“Berdasarkan statistik pada tahun lalu, sebanyak tujuh kereta Honda Jazz klon disita berbanding kenderaan lain sebanyak tiga buah iaitu kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Honda Odyssey dan sebuah Toyota Estima.

 

“Mereka dipercayai mengambil jalan mudah untuk membeli kereta klon tanpa memikirkan risiko yang bakal dihadapi. Ia boleh memberi implikasi kepada pemandu atau penumpang jika berlaku kemalangan kerana tidak dilindungi insurans,” katanya ketika dihubungi Kosmo! 

 

Menurutnya, secara keseluruhan, JPJ Kelantan telah menyita sebanyak 11 buah kereta klon pada tahun lalu dan 10 buah pada tahun 2019.

 

Katanya, rekod keseluruhan kenderaan klon yang disita oleh JPJ sehingga tahun ini pula sebanyak 155 buah dengan ada yang dibeli pada harga serendah RM4,500.

 

Tambahnya, memiliki kereta klon yang tidak didaftarkan merupakan kesalahan mengikut Seksyen 7(1), Seksyen 108(3)(f), Seksyen 23(1) dan Seksyen 90(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

 

 

-K!ONLINE

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  “Siasatan awal mendapati, kemalangan berlaku apabila lori jenis Nissan itu gagal berhenti…
Berita Domestik
Walaupun Jazz baharu ada terjual di Eropah dan China (lengkap dengan varian Crosstar),…
Berita Global
Terdapat dua pilihan enjin ditawarkan iaitu enjin asas 1.5 liter DOHC empat silinder sebaris yang…