Honda, Isuzu dan Toyota Ungguli tahap model berkualiti dari JD Power

oleh SALINA JALIL|
Hampir separuh daripada semua permasalahan yang dialami pemilik kenderaan baharu di Malaysia berkaitan dengan reka bentuk, menurut JD Power 2018 Malaysia Quality Quality StudySM (IQS) yang dikeluarkan hari ini.


Kajian mendapati bahawa 42% daripada semua masalah yang dialami dalam 2-6 bulan pemilikan pertama berkaitan dengan aspek reka bentuk kenderaan; khususnya, audio, komunikasi, hiburan dan navigasi (ACEN) dan pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara (HVAC), berbanding dengan kecacatan perkilangan.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

Beberapa pemilik melaporkan permasalahan dengan kenderaan mereka berkaitan dengan sambungan antara muka pemacu, termasuk isu-isu seperti sambungan ke Bluetooth dan sambungan dengan pelbagai jenama telefon mudah alih, pelabuhan peranti media dan sistem navigasi, antara lain.

 

Kualiti awal keseluruhan adalah 92 permasalahan ke atas 100 kenderaan (PP100). Walaupun masalah yang berkaitan dengan kualiti pembuatan terus merangkumi kebanyakan pengalaman pemilik masalah (48 PP100), isu berkaitan reka bentuk (39 PP100) telah meningkat sejak 5 tahun yang lalu.

 

"Sebagai pengeluar yang melabur dalam pembangunan produk baharu, mereka perlu memastikan reka bentuk dan fungsi, terutama elemen yang berkaitan dengan antara sistem dan manusia, adalah intuitif dan mudah dicapai dan beroperasi," kata Shantanu Majumdar, Pengarah Serantau, Amalan Automotif di JD Power.

 

"Selanjutnya, apabila kenderaan semakin dilengkapi dengan ciri-ciri canggih teknologi, penting bagi pengedar untuk menunjukkan cara operasi ciri tersebut semasa penghantaran kenderaan baru."

 

Berikut adalah penemuan tambahan sewaktu kajian diadakan:

 

• Masalah kenderaan dengan jenama kebangsaan dan Jepun: 

Pemilik kereta dua jenama negara melaporkan jumlah masalah yang lebih tinggi, secara purata berbanding pemilik jenama Jepun (105 PP100 berbanding 77 PP100). Pemilik jenama nasional yang telah memandu lebih 5,000 kilometer melaporkan lebih banyak masalah daripada pemilik jenama Jepun (131 PP100 berbanding 81 PP100).

 

• Masalah yang paling banyak dipetik: 

Antara lima masalah utama yang dilaporkan, empat adalah masalah yang berkaitan dengan reka bentuk. Bunyi angin yang berlebihan adalah masalah yang paling dinamakan (7.5 PP100), diikuti dengan bunyi jalan berlebihan (4.1 PP100) dan radio yang mempunyai penerimaan yang kurang / tidak (3.1 PP100).

 

• Pemilik kereta muda melaporkan lebih banyak masalah: 

Pelanggan yang berusia 29 tahun atau lebih muda melaporkan lebih banyak masalah berbanding mereka yang berumur 30 tahun ke atas (103 PP100 vs 82 PP100). Pemilik kereta muda melaporkan lebih banyak masalah dalam kategori audio / komunikasi / hiburan / navigasi (ACEN), luaran dan enjin / transmisi.

 

• Kualiti dan kesetiaan ditingkatkan apabila tiada masalah disebut: 

Pemilik kenderaan baru yang menunjukkan mereka tidak mengalami sebarang masalah dengan kenderaan mereka menunjukkan kesetiaan yang lebih tinggi, dengan 24% mengatakan mereka "pasti akan" membeli balik pembuatan yang sama. Peratusan ini berkurangan kepada 15% untuk pemilik yang mengalami tiga atau lebih masalah.

 

Kedudukan Kajian:

i. Segmen kenderaan sedan bersaiz sederhana - tempat teratas Toyota Vios (77 PP100)


ii. Segmen SUV - tempat teratas Honda CR-V (48 PP100)


iii. Segment trak pickup - tempat teratas Isuzu D-Max (44 PP100) 

 

Kajian Mutu Awal Malaysia (IQS) 2018 berdasarkan respons daripada 2,766 pemilik kenderaan baru yang membeli kenderaan mereka antara September 2017 dan Julai 2018. Kajian ini merangkumi 55 kereta penumpang, pickup dan model kenderaan utiliti sebanyak 13 jenama. Kajian itu dijalankan antara bulan Mac dan September 2018.

Kajian ini berfungsi sebagai penanda aras industri untuk kualiti kenderaan baharu dengan memeriksa masalah yang dialami oleh pemilik kenderaan baharu dalam tempoh 2-6 bulan pemilikan pertama dalam dua kategori yang berbeza:

- masalah berkaitan reka bentuk 

- kecacatan dan kerosakan. 

 

Kajian ini merangkumi soalan diagnostik spesifik sekitar lapan kategori permasalahan: 

- bahagian luaran (exterior); 
- pengalaman memandu; 
- ciri / kawalan / paparan; 
- audio / komunikasi / hiburan / pelayaran; 
- tempat duduk; pemanasan / pengudaraan / penghawa dingin; 
- bahagian dalaman (interior); 
- enjin / penghantaran. 

 

Skor kualiti awal keseluruhan ditentukan oleh permasalahan yang dilaporkan bagi setiap 100 kenderaan (PP100), dengan bilangan masalah yang lebih rendah yang menunjukkan kualiti yang lebih tinggi.

 

Kajian ini juga termasuk Net Promoter Score® (NPS), yang mengukur kemungkinan pelanggan akan mencadangkan model kenderaan dan jenamanya pada skala 0-10.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
"Namun begitu kami yakin ia mampu dicapai berdasarkan rekod jualan yang baik bagi tahun lalu yang…
Berita Domestik
Pencapaian tersebut menjadikan Honda Malaysia kekal kedudukan nombor satu dalam negara untuk…
Berita Domestik
Sebagai varian yang paling tinggi dalam penawaran SUV CR-V generasi baharu, CR-V e:HEV RS…