Honda HR-V varian terbaharu RS dibuka untuk tempahan

oleh SALINA JALIL|
Honda Malaysia telah mengumumkan bahawa tempahan untuk RS, varian terbaharu model HR-V telah dibuka bermula dari hari ini di cawangan Honda seluruh negara.

Varian RS itu bakal dilancarkan bersekali dengan model HR-V yang dikemaskini pada suku ketiga tahun ini. Model itu ditontonkan kepada media ketika jamuan Hari Raya Honda Malaysia bersama semalam.

Varian RS akan didatangkan dengan lampu hadapan jenis LED, lengkap dengn DRL dari jenis LED juga. Lampu kabus dan lampu belakang turut ditukar menjadi varian LED.

 

RS 1

 

 

Selain dari itu, roda aloi 18-inci dwi-tona, gril spoty dan bamper baharu (depan dan belakang) dan beberapa aksesori lain seperti pembuka pintu warna krom gelap, pemegang plet krom hitam, perapi sisi (side sill) hitam dan penghias lampu kabus menambahkan lagi sifat agresif varian RS.

 

RS 2

 

Enjin kekal 1.8L SOHC i-VTEC dengan transmisi CVT. Kelengkapan keselamatan termasuk enam beg udara, ESS, VSA dan HSA sebagai standard.

Mereka yang menempah HR-V RS ini akan dihadiahkan dengan Petronas Gift Card bernilai RM1,000. 

HR-V dilancarkan di Malaysia dalam tahun 2015 dan lebih dari 72,000 unit telah terjual (sehingga Jun 2018), menjadikan ia SUV kompak nombor satu Malaysia.

Pengarah Urusan dan CEO Honda Malaysia, Toichi Ishiyama juga menyampaikan ucapan terima kasih beliau kepada rakyat Malaysia yang memberikan sambutan baik terhadap produk Honda.

"Kami menerima tempahan luar biasa untuk bulan Jun 2018 kerana kempen GST sifar dan kerana itu tempoh penghantaran beberapa model kami akan mengambil masa antara tiga ke empat bulan," ujarnya.

Beliau kemudian meminta maaf dan berjanji Honda Malaysia sedang bertungkus lumus untuk memastikan tempoh menunggu itu disingkatkan.

Pada majlis itu juga pihak media cuma dibenarkan mengambil gambar di bahagian luar (extrior) HR-V RS sahaja tanpa bahagian kabin dalam (interior). 


 

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Informasi
  Beberapa pemilik melaporkan permasalahan dengan kenderaan mereka berkaitan dengan sambungan…
Berita Domestik
Menurut perjanjian kolaborasi ini, Honda Malaysia akan bekerjasama dengan 17 buah kolej…
Berita Domestik
Pihak Honda Malaysia juga akan bekerjasama dengan Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Pengangkutan…