Honda Accord 2018 Serba Mewah

oleh SALINA JALIL|
Honda Accord 2018 adalah generasi ke-10 sedan bakal hadir di Amerika Syarikat. Honda Accord baharu ini dibina di atas platform baru dengan pendirian yang lebih rendah, lebih luas, struktur kerangka yang lebih ringan dan lebih tegas; sasis ringan dan lebih canggih; tiga unit kuasa baru yang canggih, termasuk enjin turbocharged pertama Honda Accord, transmisi automatik 10 kelajuan baru dan sistem hybrid.

Dalam mencipta Accord untuk generasi ke-10, pereka dan jurutera Honda berusaha menyampaikan "keyakinan mutlak" dalam setiap elemen reka bentuk dan prestasi. Membina ciri batasan dasar Accord - kualiti cemerlang, kecekapan bahan api, packaging (rupa bentuk) dan pemanduan dinamik yang canggih - mereka ingin melahirkan Accord generasi ke-10 dengan tahap daya tarikan dan kualiti premium baru; Accord yang menentang taraf sedan yang megah, memberikan prestasi yang lebih halus dan menarik, kabin dalaman yang lebih luas dan mewah, dan tahap keselamatan yang optimum serta teknologi kereta yang mudah dikendalikan dan canggih bersesuaian dengan generasi pemandu-pemandu terkini.

 

accord 2018 1

 

Model Honda Accord ini datang dalam beberapa varian:

-  1.5 liter turbo
-  2.0 liter turbo
-  Hybrid

Pelancaran semua model - 1.5T, 2.0T dan Hybrid  juga menampilkan paparan pemacu 6-inci baru, pengecasan peranti wayarles, telefon Bluetooth® automatik dengan teknologi Near Field Communication, dan generasi HondaLink ™ telematik dengan banyak keupayaan baru, termasuk Wi-Fi 4G LTE dalam kereta (pelan data diperlukan) dan enjin jauh bermula dengan aplikasi telefon pintar.

accord 2018 2

 

 

Kabin Dalaman (Interior)

Honda Accord 2018 ini mempunyai bahagian dalaman yang lebih besar dan lebih pintar dan berteknologi tinggi yang mempamerkan reka bentuk badan yang elegan dan ciri pemanduan yang lebih halus dan menarik.

Badan yang lebih luas Accord baru dan roda jarak jauh menyumbang kepada ruang kabinnya yang lebih baik, terutamanya dengan tambahan 1.9 inci ruang kaki belakang, serta tambahan ruang kaki. Kabin dan boot yang lebih luas, walaupun bentuk luaran yang lebih pendek dan padat dan sporti, hasil kepakaran rekabentuk Honda.

 

accord 2018 6


Kabin baru itu diserlahkan oleh panel instrumen tiga peringkat rendah, roda tiga, roda kemudi sport yang berkilat, warna pemacu digital TFT dan skrin sentuh Audio "8" yang "terapung". Perhatian yang teliti terhadap touch screen (sentuhan) dan visual meningkatkan rasa eksekutif keseluruhan kabin. Pemandu dan penumpang depan juga mempunyai ruang pemandangan panorama jalan raya.

Meter pemacu digital Thin Film Transistor (TFT) baru 7-inci kabin teknologi pintar ini menawarkan pelbagai pilihan maklumat pemacu yang boleh dipilih, sementara satu skrin sentuh Audio Paparan 8-inci baru yang sedia ada mempunyai kelantangan fizikal dan penalaan / scrolling senarai gelung bersama dengan antara muka pengguna berasaskan aplikasi yang lebih intuitif, keserasian Apple CarPlay ™ dan Android Auto ™ dan kemas kini sistem over-the-air yang membolehkan pneggunaan Wi-Fi.

 

accord 2018 3

 

Rekabentuk Luaran (Styling Exterior)

Canggih, terkini dan tersendiri, muda dan sporti - Reka bentuk Accord generasi ke-10 dipenuhi dengan elemen-elemen daya tarikan emosi dan aspirasi. Direka untuk membezakan dirinya sebagai "kelas teratas" dari pesaingnya, Accord baru mempunyai keluasan yang lebih luas, bumbung yang lebih rendah dan hud yang lebih panjang, lebih rendah untuk mencapai dinamik yang lebih baik, dalaman yang lebih selesa dan kehadiran yang lebih dramatik.  Dari segi saiz, ia sedikit lebih pendek daripada sebelumnya, reka bentuk front-end adalah Honda, dengan grill sayap krom dan lampu depan berbentuk sayap yang diselaraskan, dan saluran udara yang agresif yang menyampaikan imej yang ketara. 

Dengan jarak roda baharu Accord yang baru, kabin yang lebih luas lebih teratur daripada sebelum ini, dengan bahagian belakang yang lebih tirus termasuk tetingkap suku yang lebih panjang dan lebih licin. Tingkap-tingkap ini menyumbang kepada kabin besar "kaca 6-cahaya" yang menambah kecerahan, penglihatan dan bakat sporty kepada Honda Accord yang baru, manakala jalur trim cerah yang mengalir ke depan di atas tingkap menambah penampilan yang berangin.

accord 2018 4

 

 

Transmisi Enjin

Accord 2018 mengambil pendekatan yang baru untuk prestasi dengan memaparkan tiga kuasa  baru - dua enjin 4 silinder turbocharger dan generasi ketiga teknologi dua hibrid untuk Honda hibrid. Transmisi automatik Honda  10-kelajuan baru (10AT), yang pertama seumpamanya untuk pacuan roda hadapan (front wheel drive), dipasangkan dengan enjin 2.0 liter baru, dan  6-kelajuan transmisi manual boleh didapati untuk kedua-dua enjin turbocharged dalam mod Sport.

Enjin 1.5-liter, 16 injap DOHC turbo terus disuntik baru dengan dual VTC dan VTEC menghasilkan 192 kuasa kuda  pada 5,500 rpm dan  tork dari 1,600 hingga 5,000 rpm, naik dari 185 HP pada 6,400 rpm dan pada 3,900 rpm pada model 2.4-liter biasa yang disedut. Turbo 1.5 liter baru dikendalikan dengan transmisi automatik Honda yang secara automatik berubah-ubah (CVT), atau ke CVT atau penghantaran manual 6 kelajuan (6MT).

accord 2018 enjin 1

 

Accord 2.0 liter 16 injap DOHC turbo baru terus disuntik dengan VTEC® valvetrain dan dwi VTC, berpasangan dengan transmisi automatik 10-kelajuan atau, dalam mod sporti, kepada 10AT atau 6- tersedia manual kelajuan. Turbo 2.0-liter baru, berkongsi banyak reka bentuknya dengan 2017 Civic Type R, menghasilkan 252 HP pada 6,500 rpm dan  tork dari 1,500 hingga 4,000 rpm, berbanding dengan 278 HP pada 6,200 rpm dan pada 4,900 rpm untuk 3.5 liter V6 yang digantikan.

accord 2018 enjin 2

 

Hybrid Accord baru pula mendapat kuasa dari 3 generasi teknologi hibrid dua motor Honda yang memaparkan 2.0-liter 16 injap DOHC Atkinson enjin kitaran dengan lebih besar daripada 40 peratus kecekapan haba, yang tertinggi bagi apa-apa besar-besaran enjin Honda, dipasangkan dengan dua motor elektrik. Seperti dahulu, sistem dua motor Honda Accord beroperasi tanpa memerlukan penghantaran automatik konvensional. Selain itu, yang baru, lebih padat unit kuasa pintar (IPU), yang mengandungi pek bateri hibrid dan sistem kawalan, kini dipasang di bawah lantai belakang dan bukannya di dalam, memelihara kedua-dua ruang kargo dan fleksibiliti tempat duduk belakang dan lipat 60/40, standard pada semua model dan trim Hybrid.

accord 2018 enjin 3

 

Dalam evolusi untuk menjadi sedan yang lebih premium, canggih dan aspirasi, Accord generasi ke-10 yang baru ini mengamalkan badan yang lebih kuat tetapi lebih ringan dan ketara lebih tegar. Perkadaran luaran yang lebih rendah dan luasnya melambangkan pendirian yang lebih premium dan atletik, ditekankan oleh jarak roda jarak jauh dan trek yang lebih luas, pencahayaan luaran LED lanjutan (termasuk lampu LED dan lampu kabus yang tersedia) dan trim terang mewah. Kemajuan aerodinamik dramatik dan pilihan roda aloi 17- dan 19-inci baru (reka bentuk lima roda secara keseluruhannya), semuanya menyumbang kepada sedan yang lebih yakin, muda dan sporti.

accord 2018 5

 

*gambar dan ringkasan artikel dari netcarshow.com

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Berita Global
Toyota masih kekal dengan kedudukan sebagai jenama automotif nombor satu di dunia apabila…
Berita Domestik
Namun begitu, cubaan mereka gagal bila pemilik kandang memeriksa kamera CCTV bila terdengar salakan…
Berita Global
Setelah itu pelanggan boleh membuat pesanan pada hujung tahun ini dengan penghantaran bermula Mac…