Hino Poncho, minibus lantai rendah diperkenalkan untuk sesi percubaan

oleh SALINA JALIL|
Hino Motors Sales (Malaysia) Sdn Bhd (Hino Malaysia) memperkenalkan minibus lantai rendah dengan panjang tujuh (7) meter untuk sesi percubaan di bawah pengendalian projek operasi oleh Rapid Bus Sdn Bhd (Rapid Bus).


Percubaan perjalanan ini akan menggunakan laluan T784 LRT Taman Bahagia dan T201 LRT Gombak selama tiga (3) bulan bermula dari 20 Oktober 2019 hingga 20 Januari 2020.


NISSAN MREC Banner Campaign Mar


Pada hari kedua percubaan (hari ini), Menteri Pengangkutan, YB Anthony Loke Siew Fook, telah menggunakan bas mini tersebut selama kira-kira 15 minit, bermula dari LRT Taman Bahagia ke stesen hentian bas di Damansara Uptown.

 

Hino Poncho adalah minibus yang didatangkan dengan lantai rendah 7 meter panjang dan yang pertama di dunia. Di Jepun, terdapat lebih daripada 2,000 unit Hino Poncho di kawasan bandar yang sibuk dan jalan raya yang sempit.

 

Ia direka untuk menyelesaikan permasalahan pengangkutan komuniti yang paling inovatif.
Malaysia dipilih sebagai negara pertama di Asia Tenggara untuk menggunakan Hino Poncho sebagai kenderaan pengangkutan awam. 

 


Minibus berlantai rendah ini bertujuan untuk melengkapkan kemudahan orang awam dari segi pengangkutan di bandar dan kawasan pinggir bandar. Minibus ini mempunyai kelebihan untuk kediaman bandar sempit dan kawasan penumpang yang rendah.

 

Ukuran saiz yang kecil namun kapasiti yang cukup ini menjadikan Hino Poncho lebih mudah untuk bergerak melalui kawasan bandar yang sibuk dan jalan yang sempit berbanding dengan bas sedia ada sekarang, kira-kira 10-12 meter panjang manakala Hino Poncho hanya 7 meter panjangnya. 
 

 

Hino Poncho mempunyai akses yang sangat baik kerana ia di datangkan  dengan lantai ultra-rendah dengan fungsi lutut yang boleh diturunkan lagi. Ciri ini membantu warga emas dan tidak mematuhi penumpang kerusi roda.

 


Selain itu ia juga dilengkapi dengan fleksibiliti untuk keperluan penumpang khas dan mampu menampung sehingga 31 termasuk penumpang berdiri. 

 


Ia direka dengan sistem pelarasan ketinggian kenderaan dan sistem ini yang melaksanakan ketinggian kenderaan untuk menurunkan atau meningkatkan kawalan. Ketinggian boleh diturunkan adalah sebanyak 50mm dan dinaikkan sehingga 30mm.

 


Di bahagian enjin pula, ia dilengkapi dengan lima (5) liter enjin Euro-V dan sistem transmisi 5 kelajuan automatik.

 

Enjin diesel berteknologi tinggi Euro-V adalah lebih baik untuk prestasi pecutan, penjimatan bahan api dan mesra alam. Hino Poncho dengan enjin Euro-V ini dilengkapi dengan Diesel Sistem Pengurangan Partikulat (DPR); iaitu sistem pengawalan yang mengurangkan pelepasan bahan zarah. 

 

Ciri ini berbeza dengan kenderaan Euro-V semasa di mana Hino Poncho tidak memerlukan sebarang adaptif tambahan seperti urea AdBlue dan ini menjimatkan kos operasi dan masa penyelenggaraan.


 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Bas mini sepanjang tujuh meter dengan rekaan lantai rendah itu bakal memulakan ujian kedua di Kuala…
Berita Domestik
Bersempena dengan itu, pihak pengendali turut bekerjasama dengan Iskandar Regional Development…
Berita Domestik
Model yang dimaksudkan adalah Hino Poncho, sebuah bas mini berukuran tujuh meter dengan posisi…