Guna laluan motosikal, pemandu Axia disaman

oleh SALINA JALIL|
Tindakan sebuah kereta melalui laluan motosikal di Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (Duke) berhampiran Plaza Tol Ayer Panas di sini mengundang padah apabila pemilik kenderaan itu disaman polis Sabtu lalu.


Tindakan pemandu kereta berkenaan yang sekali gus membahayakan pengguna lebuh raya itu turut dirakam dan dimuat naik dalam Facebook sehingga mengundang kecaman netizen.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024

 

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh berkata, sejurus selepas menerima video tular itu, pihaknya terus menjalankan usaha bagi mengesan pemilik kenderaan itu.

 

“Pemilik kenderaan yang merupakan wanita warga tempatan berusia 49 tahun itu dikesan kira-kira pukul 5 petang pada Sabtu setelah usaha mengesan dijalankan.

 

“Tindakan saman dikenakan atas kesalahan tidak ikut tanda laluan trafik, telah dikeluarkan kepada pemilik kenderaan tersebut,” katanya dalam kenyataan semalam.

 

Tambah beliau, pengguna jalan raya perlu mematuhi peraturan lalu lintas yang ditetapkan.

 

Jelasnya, lorong motosikal merupakan laluan yang hanya dikhaskan kepada motosikal dan kenderaan seperti kereta tidak dibenarkan melaluinya.

 

“Tindakan sebegini sekali gus membahayakan pengguna lain dan boleh mengakibatkan kemalangan,” katanya.

 

Semalam, tular dalam media sosial video sebuah kereta jenis Perodua Axia yang dipandu seorang wanita melalui laluan motosikal di Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (Duke) berhampiran Plaza Tol Ayer Panas.

 

 

Utusan Malaysia

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Operasi dijalankan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman bersama Jabatan…
Berita Domestik
"Pihak JSPT akan siasat kejadian yang berlaku dan daripada segi pematuhan kepada prosedur operasi…
Berita Domestik
"Antara punca lain berlaku kemalangan adalah tidak peka dan prihatin sehingga terbabas sendiri dan…