Grab bakal terima pesaing!

oleh Firdaus Razani|
Platform ride-hailing di Malaysia dijangka bakal menerima pemain baharu iaitu BOLT sekaligus bakal menjadi pesaing baharu syarikat perkhidmatan ride-hailing utama Malaysia iaitu Grab.

Baru-baru ini, syarikat ride-hailing Bolt itu telah menyenaraikan di LinkedIn untuk jawatan pengurus negara, ia seolah menandakan rancangan penubuhan jenama itu di negara menjelang pelancarannya.

Bolt diasaskan pada 2013 oleh warga Estonia, Markus Villig, yang pada mulanya dikenali sebagai Taxify.

 

bolt

 

Bolt turut mendakwa mereka mempunyai lebih 150 juta pelanggan dan tiga juta pemandu di 45 negara, termasuk di Bangkok, Thailand.

Di Bangkok, Thailand, syarikat itu menawarkan Bolt Rides untuk perkongsian tunggangan individu, dan Bolt Business, yang bertujuan untuk menyampaikan perkhidmatannya pada skala korporat.

Menurut laporan Bangkok Post, pada awal tahun ini, Bolt mengumumkan pelbagai kemas kini keselamatan untuk aplikasinya di Thailand.

 

bolt

 

Ia termasuk pengesahan swafoto pemandu, pemantauan keselamatan perjalanan, perkongsian status perjalanan perjalanan dan butang SOS.

Di laman webnya, Bolt mendakwa sebagai aplikasi super mobiliti Eropah yang pertama, dan firma itu "berjuang untuk bandar yang lebih baik dan menentang kereta persendirian.

“Ia menawarkan alternatif yang lebih baik untuk setiap tujuan yang digunakan oleh kereta persendirian," dalam skop yang merangkumi perjalanan. -hailing, kereta kongsi dan skuter, serta perkhidmatan penghantaran makanan dan barangan runcit.

 

SUMBER : Paultan

Berita Berkenaan

Berita Global
Lebih menarik, 75 peratus daripada pembeli EV itu merupakan golongan pertama kali membeli kenderaan…
Berita Global
Datuk Bandar Paris, Anne Hidalgo telah mengumumkan minggu lalu bahawa skuter-skuter elektrik tidak…
Gaya Hidup
Untuk Nizam Che Ahmad, modofikasi kereta memang sesuatu yang bukan asing baginya. Bekerja dengan…