Goodyear perkenal dasar perolehan getah asli baharu

oleh Mohamad Hanif|
Syarikat Goodyear Tire & Rubber hari ini mengumumkan satu dasar perolehan getah semula jadi yang mencerminkan komitmen dan tanggungjawabnya yang kuat terhadap sumber bahan mentah.

Syarikat percaya pelaksanaan dan kepatuhan terhadap dasar ini akan membantu menangani isu penebangan hutan, rampasan tanah, dan hak asasi manusia di kawasan getah asli dihasilkan.

"Kami tahu tindakan kami boleh membuat perbezaan dalam melindungi hak-hak rakyat di seluruh rantaian bekalan, termasuk pekebun kecil yang menanam getah asli di tanah mereka sendiri," kata Ben Hoge, Pengarah Urusan Goodyear Malaysia.

"Dasar baru kami juga membantu melindungi alam sekitar dengan menggalakkan penggunaan tanah yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan sosial." tambah beliau.

Dasar terbaharu itu memperkenalkan tujuh prinsip sebagai garis panduan terhadap pembangunan rantaian bekalan jangka panjang dan mampan:

1. Hak Asasi Manusia - Goodyear akan berusaha untuk memastikan rangkaian bekalan getah asli melindungi hak semua yang terlibat, memupuk persekitaran kerja yang positif di semua peringkat rantaian bekalan.

2. Pengambilalihan dan Penggunaan Tanah yang Berwibawa - Goodyear akan berusaha untuk mempromosikan rantaian bekalan getah asli yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan sosial, bebas daripada penebangan hutan dan merampas tanah.

3. Kebolehkesanan - Goodyear akan berusaha ke arah dan mempromosikan amalan yang membawa keupayaan untuk mengesan getah asli melalui rantaian bekalan keseluruhan.

4. Pemprosesan Getah Asli - Goodyear mengharapkan para pembekalnya memproses getah asli untuk penggunaannya untuk menghasilkan produk mereka secara bertanggungjawab dan mesra alam.

5. Proses Penanaman dan Penuaian Getah Asli - Goodyear menggalakkan para pembekalnya untuk menggunakan amalan penanaman yang paling terkenal untuk pokok getah asli yang ditanam dan menanamnya semula.

6. Pendekatan, Penglibatan dan Pembangunan Masyarakat - Goodyear akan berusaha untuk meningkatkan hasil dan meningkatkan penghidupan pekebun kecil sedia ada, menggalakkan semua pembekal langsung dan ahli-ahli rantaian bekalan mereka yang relevan untuk menyokong komuniti mereka.

7. Pelaksanaan dan Pematuhan Dasar - Goodyear komited terhadap pelaksanaan dasar dan prinsip-prinsip yang tidak bebas dan telus.
 

Selain daripada itu, Goodyear juga bekerjasama untuk meningkatkan kelestarian di seluruh rantai bekalan getah asli.

Goodyear adalah ahli Projek Industri Tirus (TIP), sebuah inisiatif yang diketuai Ketua Pegawai Eksekutif yang terdiri daripada 11 syarikat tayar utama dunia, yang secara aktif bekerja dengan pihak berkepentingan utama, termasuk pembuat kereta, pengeluar getah dan masyarakat awam, untuk membangunkan platform industri untuk kelestarian getah asli.

"Kerjasama pelbagai pihak berkepentingan menarik, dan kami percaya ia adalah kunci kepada pembangunan platform industri bersatu," kata Hoge.

"Bersama-sama, kami meneroka amalan terbaik untuk mendapatkan sumber yang bertanggungjawab dan mengenal pasti struktur tadbir urus yang sesuai untuk platform, semuanya dengan matlamat menjadikan realiti getah asli yang mampan menjadi kenyataan."

 

Dasar pemerolehan getah semulajadi Goodyear berkuat kuasa serta-merta dan meliputi keseluruhan rantaian bekalan, termasuk pekebun kecil, ladang perindustrian, peniaga / penyepadu perantaraan, pemproses, syarikat perdagangan, dan Goodyear sendiri.

Dasar ini boleh dikemas kini atau berubah. 

Tags

Add new comment

Careta Ad

Berita Berkenaan

Pelancaran
Kawasan metro Washington D.C. menjadi lokasi pertama pemasangan pusat pameran Roll by Goodyear…
Berita Domestik
Untuk memberikan acara tersebut seimbang, setiap pemandu diberikan peluang memandu sebuah Honda…
Berita Domestik
Sebanyak 10,000 buah tayar telah diperiksa dengan teliti secara percuma dalam masa selama seminggu…